Wykonanie
Składniki (na 2 porcje):2
jajka1 pszenny tost2 plastry
szynkigarść
rukoli1 łyżeczka
octu winnego1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprzNajpierw przygotowujemy sos:
żółtko surowego jajka miksujemy blenderem z
sokiem cytrynowym i szczyptą
soli na puszystą masę. Ciągle miksując dolewamy wolnym strumieniem rozpuszczone, ciepłe
masło. Miksujemy jeszcze moment, aż powstanie kremowy, gładki sos (zgęstnieje gdy
masło się ochłodzi).Tost opiekamy i układamy na talerzu. Na wierzchu kładziemy plastry
szynki (możemy je też wcześniej wysmażyć), i listki
rukoli. W garnku zagotowujemy ok. 0,75 l.
wody z łyżeczką
octu.
Jajko wbijamy do kubeczka. Gdy
woda zawrze, mieszamy ją aby powstał lekki wir. W jego środek delikatnie wlewamy
jajko. Wyjmujemy po ok. 1 minucie, łyżką cedzakową. Układamy je na toście, polewamy
sosem holenderskim, przyprawiamy
pieprzem lub
natką pietruszki. Smacznego!