Wykonanie
Na zakończenie sezonu
szparagowe, przynajmniej tego tutaj na blogu, zupa, która uratowała mnie w ubiegłym tygodniu. Nie chciało mi się robić nic na obiad, a na bazarku kupiłam
szparagi. Przyniosłam je do domu i przypomniała mi się zupa, którą pokazała Ania . Ponieważ przy okazji miałam ugotowane
ziemniaki z poprzedniego dnia, przygotowanie tej zupy zajęło mi nie więcej niż 10 minut.
Składniki:pęczek
zielonych szparagów2 - 3 ziemianki1 litr
wodyodrobina
oliwy (opcjonalnie)
śmietana (opcjonalnie)
sól,
pieprzWykonanie:Obrane i pokrojone
ziemniaki zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie płuczemy
szparagi i kroimy na około 2 cm kawałki. Wrzucamy wszystko poza główkami i gotujemy 2 minuty. Dodajmy główki i gotujemy jeszcze jedną minutę. Wyjmujemy kilka główek do dekoracji, a resztą miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy
oliwę i
śmietankę.