ßßß Cookit - przepis na Domowe masło

Domowe masło

nazwa

Składniki

Wykonanie

Więc tak, będzie krótko i szybko, bo się na pierogi spieszę :)
Historia jest taka, że Madzia kupiła na bazarku taką prawdziwą wiejską śmietanę i prawdziwe wiejskie mleko. Mleko będzie na jutro na zsiadłe, a ze śmietany Madzia zrobiła prawdziwe masło. Które właśnie teraz, gdy to piszę, twardnieje sobie w lodówce. Generalnie przepis jest absolutnie prosty. Potrzebujemy:
- śmietanę
- sól
- lodowatą wodę
Mocno schłodzoną śmietanę wlewamy do naczynia, dodajemy trochę soli, tak szczyptę, może dwie i miksujemy mikserem około 30 minut, aż zaczną się pojawiać kawałki masła. Gdy kawałki będą dość duże i oddzieli się maślanka przestajemy miksować. Przez sito odlewamy maślankę, a masło łączymy w jedną kulkę i dokładnie odciskamy.
Do nowej miski wlewamy lodowatą wodę, wkładamy do niej kulkę masła i wyrabiamy jak ciasto. Potem zmieniamy wodę na świeżą i robimy to samo. Wszystko po to, aby wypłukać z masła resztki maślanki.
Formujemy z masła kostkę, czy jaki tam kształt chcemy i wkładamy do lodówki. Gotowe!
Nam tego masła wyszło malutko, bo i słoiczek ze śmietaną był raczej skromnych rozmiarów. Ale następnym razem zrobimy więcej :)
Smacznego!
A tutaj na zdjęciu już jest nastawione mleko na zsiadłe :) Trochę pójdzie do obiadu, a z reszty być może zrobimy twaróg.
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/02/domowe-maso.html