Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni. Oto moja szparagowa propozycja, wiosenny flammkuchen z
zielonymi szparagami i
łososiem. Przepis na tradycyjny flammkuchen znajdziesz tutaj: klik . Dzisiejsza wersja jest z pełnoziarnistej
mąki orkiszowej. Ma zatem dwa plusy dla naszego zdrowia, pierwszy-
mąka pełnoziarnista, drugi-
łosoś, który zatroszczy się o zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3. Jeśli lubisz
szparagi więcej ciekawych i wypróbowanych przepisów znajdziesz tutaj: klik . Przejrzyj, może znajdziesz coś smacznego dla siebie.
Składniki na 4 małe placki lub 2 duże:250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej150 ml
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy lub
oleju250 g
zielonych szparagów300 g
łososia250 g Creme Fraiche lub gęstej kwaśnej
smietanyszczypioreksól,
pieprzWykonanie: z
mąki,
wody z dodatkiem
soli i łyżki
oleju zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Uformować w kulę, owinąćw folię i wstawić do lodówki na 1/2-1godziny by odpoczęło
szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i obgotować 2 minuty w gorącej wodzie (
zielonych szparagów nie obieramy).
Łososia pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać, wymieszać z Creme Fraiche i mocno doprawić
solą i
pieprzempiekarnik rozgrzać do 250°C. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cieniutko rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie
mąką. Rozwałkowane placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na plackach rozsmarować
śmietanę i ułożyć obgotowane, osuszone
szparagi oraz kawałki
łososia. Piec w 250°C 12 minut na blaszce. Jeśli używamy kamienia do pieczenia, należy uprzednio porządnie go nagrzać. Potrzeba na to przynajmniej pół godziny. Czas pieczenia placka na kamieniu wynosi 7-8 minut.ŻYCZĘ SMACZNEGO !UWAGI: jeśli flammkuchen pieczemy na kamieniu nie ma potrzeby wcześniejszego podgotowywania
szparagów