ßßß Cookit - przepis na Flammkuchen z zielonymi szparagami i łososiem

Flammkuchen z zielonymi szparagami i łososiem

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy w pełni. Oto moja szparagowa propozycja, wiosenny flammkuchen z zielonymi szparagami i łososiem. Przepis na tradycyjny flammkuchen znajdziesz tutaj: klik . Dzisiejsza wersja jest z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Ma zatem dwa plusy dla naszego zdrowia, pierwszy- mąka pełnoziarnista, drugi- łosoś, który zatroszczy się o zaopatrzenie naszego organizmu w kwasy omega-3. Jeśli lubisz szparagi więcej ciekawych i wypróbowanych przepisów znajdziesz tutaj: klik . Przejrzyj, może znajdziesz coś smacznego dla siebie.
Składniki na 4 małe placki lub 2 duże:
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy lub oleju
250 g zielonych szparagów
300 g łososia
250 g Creme Fraiche lub gęstej kwaśnej smietany
szczypiorek
sól, pieprz
Wykonanie: z mąki, wody z dodatkiem soli i łyżki oleju zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Uformować w kulę, owinąćw folię i wstawić do lodówki na 1/2-1godziny by odpoczęło
szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i obgotować 2 minuty w gorącej wodzie (zielonych szparagów nie obieramy). Łososia pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, wymieszać z Creme Fraiche i mocno doprawić solą i pieprzem
piekarnik rozgrzać do 250°C. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cieniutko rozwałkować na blacie podsypanym delikatnie mąką. Rozwałkowane placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na plackach rozsmarować śmietanę i ułożyć obgotowane, osuszone szparagi oraz kawałki łososia. Piec w 250°C 12 minut na blaszce. Jeśli używamy kamienia do pieczenia, należy uprzednio porządnie go nagrzać. Potrzeba na to przynajmniej pół godziny. Czas pieczenia placka na kamieniu wynosi 7-8 minut.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
UWAGI: jeśli flammkuchen pieczemy na kamieniu nie ma potrzeby wcześniejszego podgotowywania szparagów
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/flammkuchen-z-zielonymi-szparagami-i.html