Wykonanie
Zdecydowanie za mała! Za szybko znika! Nie sposób odmówić dokładki! Koniecznie do powtórzenia!Czy coś pominęłam?
porcja na formę do tarty 23 cm:20 dkg
mąki11,5 dkg
masłaszczypta
soli4 łyżki bardzo zimnej
wodyZ podanych składników zagniatam ciasto,wykładam nim formę łącznie z brzegami,nakłuwam widelcem,obciążam
suchą fasolą na papierze i piekę 10 min.we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku,nastepnie zdejmuję obciążenie i dopiekam kolejne 5 min.,wyjmuję z piekarnika.1 mała
cukinia - obieraczką do jarzyn dzielę ją na wstążki łącznie ze skórką12 - 14 dkg
wędzonego łososia3 duże
jajka150 - 200 ml gęstej
śmietany najlepiej 36%
szczypiorek lub
cebulka dymka,
natka pietruszki - ilość wg.uznania7,5 dkg startego na grubej tarce
sera cheddarpieprzsól - ja pominęłam,
łosoś jest wystarczająco słonyodrobina
oliwyPiekarnik nagrzewam do 180 stopni.Blaszkę do pieczenia wykładam papierem,na to kładę wstążki
cukinii,smaruję
oliwą i podpiekam,żeby zmiękła 4-5 min.
Łososia kroję w paski,
daję do miski,dodaję
cukinię,rozbełtane widelcem
jajka,posiekaną
dymkę i trochę
natki,5 dkg
sera oraz
śmietanę,doprawiam
pieprzem,mieszam i całość wylewam na podpieczone ciasto.Tartę wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę 35-40 min.Smacznego!!!