ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokromka chleba tostowego 1 sztukcytryna 1 sztukczosnek 2 ząbkioliwki zielone 100 gramówfileciki anchois 2 sztukkapary 2 łyżek stołowycholiwa 4 łyżek stołowychfilety z dorsza 500 gramówkoperek 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:W wodzie namoczyć chleb. Sparzoną cytrynę przekroić na pół. Jedną połówkę pokroić w plasterki. Oczyszczony czosnek drobno posiekać i wymieszać z posiekanymi filecikami anchois oraz kaparami i posiekanymi oliwkami. Dodać odciśnięty rozdrobniony chleb. Powoli wlewać oliwę, mieszając, aż tapenada stanie się gładka i gęsta. Dodać sok z reszty cytryny. Oprószyć pieprzem i wymieszać. W żaroodpornym naczyniu ułożyć filety rybne, oprószyć solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku rozsmarować tapenadę i udekorować cytryną. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe danie przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: