ßßß Cookit - przepis na Zapiekany dorsz z tapenadą i cytryną

Zapiekany dorsz z tapenadą i cytryną

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kromka chleba tostowego 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwki zielone 100 gramów
fileciki anchois 2 sztuk
kapary 2 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
filety z dorsza 500 gramów
koperek 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
W wodzie namoczyć chleb. Sparzoną cytrynę przekroić na pół. Jedną połówkę pokroić w plasterki. Oczyszczony czosnek drobno posiekać i wymieszać z posiekanymi filecikami anchois oraz kaparami i posiekanymi oliwkami. Dodać odciśnięty rozdrobniony chleb. Powoli wlewać oliwę, mieszając, aż tapenada stanie się gładka i gęsta. Dodać sok z reszty cytryny. Oprószyć pieprzem i wymieszać. W żaroodpornym naczyniu ułożyć filety rybne, oprószyć solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku rozsmarować tapenadę i udekorować cytryną. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe danie przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11992/Zapiekany-dorsz-z-tapenada-i-cytryna