Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokromka
chleba tostowego 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwki zielone 100 gramówfileciki
anchois 2 sztuk
kapary 2 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
filety z dorsza 500 gramów
koperek 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:W wodzie namoczyć
chleb. Sparzoną
cytrynę przekroić na pół. Jedną połówkę pokroić w plasterki. Oczyszczony
czosnek drobno posiekać i wymieszać z posiekanymi filecikami
anchois oraz
kaparami i posiekanymi
oliwkami. Dodać odciśnięty rozdrobniony
chleb. Powoli wlewać
oliwę, mieszając, aż tapenada stanie się gładka i gęsta. Dodać sok z reszty
cytryny. Oprószyć
pieprzem i wymieszać. W żaroodpornym naczyniu ułożyć
filety rybne, oprószyć
solą oraz
pieprzem. Na każdym kawałku rozsmarować tapenadę i udekorować
cytryną. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe danie przed podaniem posypać posiekanym
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: