ßßß Cookit - przepis na Zapiekany dorsz z zieloną tapenadą

Zapiekany dorsz z zieloną tapenadą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety z dorsza 500 gramów
cytryna 1 sztuk
kromka chleba tostowego 1 sztuk
oliwki zielone 100 gramów
filety anchois 2 sztuk
kapary 2 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
koperek 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
Wykonanie:
W wodzie namoczyć pieczywo. Sparzona cytrynę przekroić na pół. Jedna połówkę pokroić na plasterki. Oczyszczony czosnek drobno posiekać i wymieszać z posiekanymi filecikami anchois oraz kaparami. Dodać odciśnięty, rozdrobniony chleb. Powoli wlewać oliwę, aż tapenada stanie się gładka i gęsta. Dodać sok z reszty cytryny, oprószyć obficie pieprzem i wymieszać.
Umyte, osuszone filety rybne ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku rozsmarować tapenadę i udekorować plasterkami cytryny. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12951/Zapiekany-dorsz-z-zielona-tapenada