Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
filety z dorsza 500 gramów
cytryna 1 sztukkromka
chleba tostowego 1 sztuk
oliwki zielone 100 gramówfilety
anchois 2 sztuk
kapary 2 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
koperek 1 łyżek stołowych
pieprz według uznaniaWykonanie:W wodzie namoczyć
pieczywo. Sparzona
cytrynę przekroić na pół. Jedna połówkę pokroić na plasterki. Oczyszczony
czosnek drobno posiekać i wymieszać z posiekanymi filecikami
anchois oraz
kaparami. Dodać odciśnięty, rozdrobniony
chleb. Powoli wlewać
oliwę, aż tapenada stanie się gładka i gęsta. Dodać sok z reszty
cytryny, oprószyć obficie
pieprzem i wymieszać.Umyte, osuszone
filety rybne ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku rozsmarować tapenadę i udekorować plasterkami
cytryny. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: