Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
łopatka cielęca 1,2 kilogramów
pieczarki 400 gramów
cebula 2 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
jajka 1 sztuk
bułka tarta 4,5 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
śmietana 1 szklanek
mąka 1 łyżek deserowych
olej 3 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
cytryna 1 sztuk
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso rozciąć tak, by powstał płat. Lekko rozbić, natrzeć
czosnkiem roztartym z
sola oraz
pieprzem. Posypać skórką otarta z
cytryny i skropić
sokiem. Odstawić na 30 minut. Oczyszczone
pieczarki pokroić w plasterki. Oczyszczona
cebule posiekać i podsmażyć z
pieczarkami na łyżce
oleju. Doprawić
tymiankiem,
sola oraz
pieprzem. Połowę podsmażonych z
cebulą pieczarek wymieszać z
bułka tarta,
jajkiem i pokrojona w kostkę oczyszczona
papryką. Farsz rozłożyć na płacie
mięsa. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego
boku i obwiązać. Obsmażyć w brytfannie na 2 łyżkach
oleju. Dodać resztę
pieczarek oraz
wino i dusić pod przykryciem 50 minut. Powstały sos zagęścić
śmietaną z
mąką. Zagotować i doprawić. Roladę podawać na zimno lub ciepło z
sosem pieczarkowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: