ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone

Kotlety mielone

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone znane są w każdym polskim domu od pokoleń. W zależności od regionu robione są trochę inaczej, a i nazwy bywają różne. W Małopolsce sznycel, na Śląsku karminadle a gdzieniegdzie występuje jako klops. (informacje zaczerpnięte z wikipedii).
Tym razem w wersji Kajakowej z sosem pieczarkowym
1 kg mięsa mielonego (najlepiej samodzielnie mielone mięso z łopatki wieprzowej albo "kupne" wieprzowo- wołowe)
bułka tarta 35-40 dag
jajko 1-2 (zależy jak tłuste jest mięso)
woda
1 cebula
sól, pieprz
majeranek
czerwona papryka słodka (mielona)
czosnek niedźwiedzi (może być też zwykły)
smalec (ew. smalec + olej) na sos pieczarkowy:
50- 75 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 18 % 200-250 g
mąka
sól, pieprz
woda
Miska, patelnia, 2 garnki, szatkownica, tarka.
Do dużej miski wrzucamy mięso mielone. 1/2 cebuli ścieramy na drobnej tarce.. 1/2 kroimy w drobna kostkę. Dodajemy cebule do mięsa, dosypujemy bułki tartej, wlewamy 1/2 szklanki letniej wody i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy (najlepiej ręką). Doprawiamy mięso solą, pieprzem. Dodajemy 2 łyżeczki majeranku i 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (2 małe ząbki zwykłego drobno posiekanego lub wyciśniętego przez praskę). Po wymieszaniu mięso musi mieć konsystencję taką, żeby jak najmniej lepiło się do rąk - w razie potrzeby dosypać bułki tartej (należy jednak uważać aby nie przesadzić z bułką tartą).
Na patelni rozgrzewamy smalec (jeśli używamy smalcu i oleju najpierw rozgrzewamy smalec później dolewamy olej). Tłuszcz musi przykrywać całą powierzchnię patelni.
Z mięsa formujemy kulki, lekko spłaszczamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy dość mocno z jednej strony, odwracamy i podsmażamy drugą stronę (kolor kotletów po podsmażeniu powinien być ciemno brązowy).
Przesmażone kotlety układamy w garnku warstwami, dodajemy trochę tłuszczu z patelni (po zakończeniu smażenia). Zalewamy wodą, dodajemy paprykę, łyżeczkę czosnku niedźwiedziego (jeżeli lubimy i posiadamy można dodać 2 pokruszone suszone grzyby). Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
W trakcie duszenia doprawiamy solą do smaku
Z ilości podanych składników wychodzi około 30- 40 kotletów.
W wersji "szybkiej" kotlety można podawać prosto z patelni.
Sos pieczarkowy
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, podsmażamy na wolnym ogniu. Pieczarki szatkujemy w plastry i stopniowo dodajemy do cebuli. Solimy, pieprzymy. Podsmażamy przez około 10- 15 minut. Przekładamy pieczarki z cebulą do garnka, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 30 minut. W międzyczasie szykujemy śmietanę do zabielenia. Śmietanę dokładnie mieszamy z 1/2 szklanki letniej wody i 2 łyżkami mąki.
Pieczarki zdejmujemy z ognia. Wlewamy śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kotlety podajemy z sosem pieczarkowym.
Smacznego.
Świetne danie na rejs, mimo ilość "instrukcji" przygotowuje się szybko a jest bardzo sycące. W ostateczności można przygotować przed wyprawą i zabrać ze sobą np w słoikach.
Źródło:http://kuchennekajakowanie.blogspot.com/2012/01/kotlety-mielone-z-sosem-pieczarkowym.html