ßßß Cookit - przepis na » Zielono w kuchni cz2 ...

» Zielono w kuchni cz2 ...

nazwa

Wykonanie

Zaloguj się:
Jeśli nie masz konta,
ZAREJESTRUJ SIĘ
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
Zielono w kuchni. (2)
W obecnych czasach zaciera się pojęcie między ziołami, warzywami a przyprawami.
Wiele dawnych ziół zaliczanych jest obecnie do warzyw, tak jak szczypiorek, pietruszka czy koperek. Inne zaś traktujemy jako przyprawy: mięta, oregano, kminek itp.
Jedno jest pewne, gdyby człowiek nie poznał tajników ziół, współczesna kuchnia nie byłaby tak różnorodna pod względem smaków, aromatów i kolorów potraw.
Jednym z ziół, które zrobiło „karierę” nie tylko w kuchni, ale i w lecznictwie jest mięta.
Pochodzi ona z rejonu Morza Śródziemnego, a ponieważ jest rośliną wytrzymałą, obecnie występuje na całym świecie. Rzymianie zalecali ją jako środek łagodzący migrenę, a nawet jako środek pobudzający do myślenia. W czasach Homera mięta była symbolem gościnności , nacierano nią stoły przed przyjściem gości.
W Polsce rośnie dziko kilka gatunków mięty, na przykład znana już w starożytności mięta zielona i mięta nadwodna, a uprawiana jest mięta pieprzowa, której liście wykorzystywane są jako surowiec zielarski.
Jako przyprawę miętę stosuje się zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Mięta zielona to tradycyjny składnik angielskiego sosu do jagnięciny i innych mięs. Zalana wrzątkiem i zaparzona, jest popularnym w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie napojem. Świeże listki mięty są popularnym w krajach śródziemnomorskich dodatkiem do mielonego mięsa, sałatek, dań warzywnych, sosu jogurtowego. Mięta pasuje również do zup, ryb, drobiu, szpinaku, ziemniaków, deserów na bazie cytryny i czekolady. W kuchni najlepiej stosować świeżą.
Niezłe ziółko, czy też warzywo? Popularna w naszym kraju natka pietruszki, dziś rośnie praktycznie na całym świecie, pochodzi z południowo- zachodnich rejonów Morza Śródziemnego, prawdopodobnie z Sardynii. Jest rośliną dwuletnią, należy do rodziny selerowatych. Ma świeży, kwaskowaty aromat. Natkę dodaje się do potraw tuż po ich ugotowaniu, aby nie straciła aromatu.
Natka dobrze komponuje się z omletami, potrawami z ryżem i makaronem, rybami i owocami morza, sosami, każdym gatunkiem mięsa i wszystkimi warzywami. Wchodzi w skład klasycznej francuskiej mieszanki przyprawowej bouquet garni (natka, tymianek, liść laurowy).
Natka pietruszki, wraz z szczypiorkiem i koperkiem zaliczana jest do najpopularniejszych ziół stosowanych w polskiej kuchni.
CDN
Na podstawie: „Historia ziół”
Artur K.
» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Kuchnia Hiszpańska [67]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/169