ßßß Cookit - przepis na GRUZIŃSKA ZUPA Z SOCZEWICY

GRUZIŃSKA ZUPA Z SOCZEWICY

nazwa

Wykonanie

Zupę tę, po raz pierwszy, mieliśmy okazję jeść na przyjęciu u naszych znajomych. Gotował ją sam Autor – kucharz z Gruzji, David Turkestanishvilii.
Nam i wszystkim pozostałym gościom baaardzo smakowała, tak więc poprosiliśmy Panią domu aby „zdobyła” dla nas przepis. Udało się! Inga jeszcze raz dziękuję za podzielenie się przepisem :)
Zupa jest bardzo treściwa i rozgrzewająca. Ma piękny kolor i zapach. Przy tym wszystkim robi się ją szybko i łatwo. Część zupy można po ugotowaniu zawekować „na zaś”.
Składniki: (6-8 porcji)
1 duża cebula, drobno posiekana
1-2 ząbki czosnku, posiekane
1 duża marchew, starta na grubej tarce
1/2 łyżeczki suszonej kolendry (nasiona)
1/2 łyżeczki kurkumy (dobrej jakości)
1/4 kg żółtej soczewicy (ja użyłam czerwonej)
1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
oliwa
sól i pieprz
dodatkowo:
kilka suszonych pomidorów
kilka plasterków dobrego chorizo (opcjonalnie)
Wykonanie:
Posiekaną cebulę i ząbki czosnku zeszklić na 3-4 łyżkach oliwy. Dodać startą marchew, suszoną kolendrę oraz kurkumę, a na koniec soczewicę. Chwilę smażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować około 30 minut, do czasu aż soczewica będzie miękka.
Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sitko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu/wrzątku.
Zupę podawać z paseczkami suszonych pomidorów i ewentualnie obsmażonymi plasterkami chorizo.
Smacznego :)
Zupa gruzińska w wykonaniu Czytelniczki LS:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/11/13/gruzinska-zupa-z-soczewicy