Wykonanie
Mięsko w tym wydaniu jest kruche, a sos ma niesamowity aromat :)
około 0,5 kg
szynki wieprzowej3 średnie
marchewki5
suszonych pomidorów (dałam takie w zalewie
oliwnej)4 łyżki zalewy z
pomidorów1 duża
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprz, słodka i
ostra paprykaMięso pokroić na większe kawałki, obsmażyć na
oleju z
cebulką pokrojoną w piórka i
czosnkiem pokrojonym w plasterki, dolać około 1 szklanki
wody, zagotować i dodać
przyprawy, gotować około 30 minut, po tym czasie wrzucić pokrojoną w talarki
marchewkę,
suszone pomidory i zalewę, gotować około 15 minut, jeśli trzeba, uzupełnić
wodą sos.Można zagęścić sosik 1/3 szklanki
wody z 1 kopiastą łyżką
mąki (ja nie zagęszczałam).Potrawę podałam z ziemniaczkami i mizerią.