ßßß Cookit - przepis na Pulpety z pulpy orzechowej

Pulpety z pulpy orzechowej

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia tych pulpetów można wykorzystać dowolną pulpę pozostałą po zrobieniu mleczka roślinnego: orzechową, kokosową, zbożową. Co tylko mamy do zagospodarowania. Suszone pomidory dodają charakteru pulpecikom, ponieważ dzięki nim na pewno nie wyjdą mdłe i bezsmakowe. A więc? Do dzieła!
Pulpety z pulpy orzechowej (pozostałej po domowej produkcji mleczka roślinnego)
Składniki (na około 12 pulpecików)
2 szklanki pulpy orzechowej lub kokosowej po odciśnięciu mleczka
6-7 sztuk suszonych pomidorów w oliwie (odsączonych lekko z oliwy)
5 łyżek mielonego odtłuszczonego lnu
5 łyżek wody
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego czosnku lub cebuli
szczypta kurkumy
1 jajo
oliwa do posmarowania pulpetów (około 2 łyżki)
sezam do panierowania (około 50 g)
sól, pieprz
Przygotowanie
Pomidory suszone zmiksować na pastę w blenderze i dodać do pulpy orzechowej. Wsypać siemię, wlać wodę i dobrze wyrobić. Przyprawić i spróbować, czy są dość słone. Dodać jajo i wymieszać dokładnie. Masa nie powinna się rozpadać przy próbie formowania ani być zbyt twarda. Ma być miękka, ale plastyczna i dobrze nawilżona. Zawsze można dodać siemienia lub wody, dostosowując się do warunków gęstości masy.
Na talerzyk wylać oliwę i zwilżając nią dłonie, formować pulpety i obtaczać w sezamie. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 0,5 godziny.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/05/pulpety-z-pulpy-orzechowej.html