Wykonanie
Do zrobienia tych pulpetów można wykorzystać dowolną pulpę pozostałą po zrobieniu mleczka roślinnego:
orzechową,
kokosową, zbożową. Co tylko mamy do zagospodarowania.
Suszone pomidory dodają charakteru pulpecikom, ponieważ dzięki nim na pewno nie wyjdą mdłe i bezsmakowe. A więc? Do dzieła!
Pulpety z pulpy orzechowej (pozostałej po domowej produkcji mleczka roślinnego)Składniki (na około 12 pulpecików)2 szklanki pulpy orzechowej lub kokosowej po odciśnięciu mleczka6-7 sztuk
suszonych pomidorów w
oliwie (odsączonych lekko z
oliwy)5 łyżek mielonego odtłuszczonego lnu5 łyżek
wody0,5 łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
czosnku lub
cebuliszczypta
kurkumy1
jajooliwa do posmarowania pulpetów (około 2 łyżki)
sezam do panierowania (około 50 g)
sól,
pieprzPrzygotowanie
Pomidory suszone zmiksować na pastę w blenderze i dodać do pulpy orzechowej. Wsypać siemię, wlać
wodę i dobrze wyrobić. Przyprawić i spróbować, czy są dość słone. Dodać
jajo i wymieszać dokładnie. Masa nie powinna się rozpadać przy próbie formowania ani być zbyt twarda. Ma być miękka, ale plastyczna i dobrze nawilżona. Zawsze można dodać siemienia lub
wody, dostosowując się do warunków gęstości masy.Na talerzyk wylać
oliwę i zwilżając nią dłonie, formować pulpety i obtaczać w
sezamie. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 0,5 godziny.