ßßß Cookit - przepis na Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Wypatrzyłam ten przepis na gruzińską zupę z soczewicy na moim ulubionym blogu Lepszy smak . Postanowiłam wypróbować i potwierdzam, jest pyszna, sycącą i bardzo wydajna ;-)). Po wystygnięciu ma tendencję do gęstnienia, trzeba więc dolewać do niej wody.
Pamiętajmy, że warzywa strączkowe z awierają niewielką ilość tłuszczu, natomiast dużo błonnika. Są też bogatym źródłem wielu witamin, mi. in.z grupy B, i mikroelementów . I co ważne nie tracą ich podczas gotowania.
Składniki:
400 g zielonej soczewicy
1 spora marchewka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 1/2 litra dowolnego bulionu
oliwa
sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy, czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie, po 4-5 minutach należny dodać startą na grubej tarce marchewkę, po kolejnych 4 minutach dodać soczewicę. Chwilę smażyć i zalać bulionem. Do gotującej się soczewicy dodać przyprawy. Gdy soczewica będzie miękka, zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Gdyby zupa była zbyt gęsta należy dolać do niej więcej bulionu, ewentualnie wody. To kwestia indywidualna, jak gęstą zupę preferujemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/03/zupa-z-zielonej-soczewicy.html