Wykonanie
Wypatrzyłam ten przepis na gruzińską zupę z
soczewicy na moim ulubionym blogu Lepszy smak . Postanowiłam wypróbować i potwierdzam, jest pyszna, sycącą i bardzo wydajna ;-)). Po wystygnięciu ma tendencję do gęstnienia, trzeba więc dolewać do niej
wody.Pamiętajmy, że
warzywa strączkowe z awierają niewielką ilość tłuszczu, natomiast dużo błonnika. Są też bogatym źródłem wielu witamin, mi. in.z grupy B, i mikroelementów . I co ważne nie
tracą ich podczas gotowania.Składniki:400 g
zielonej soczewicy1 spora
marchewka1 duża
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
kurkumy1 1/2 litra dowolnego
bulionuoliwasól i
pieprzWykonanie:
Cebulę kroimy,
czosnek siekamy i podsmażamy na
oliwie, po 4-5 minutach należny dodać startą na grubej tarce
marchewkę, po kolejnych 4 minutach dodać
soczewicę. Chwilę smażyć i zalać
bulionem. Do gotującej się
soczewicy dodać
przyprawy. Gdy
soczewica będzie miękka, zupę zmiksować, doprawić
solą i
pieprzem.Gdyby zupa była zbyt gęsta należy dolać do niej więcej
bulionu, ewentualnie
wody. To kwestia indywidualna, jak gęstą zupę preferujemy.