Wykonanie
Dzień dobry!Zima dała się we znaki już w całej Polsce, dlatego też dzisiaj prezentuję Wam słońce w miseczce czyli przepyszną zupę z
marchewek i
pomarańczy!
Bardzo słodka za sprawą 2 głównych składników, jednak jeśli macie ochotę, możecie ją doprawić np.
chili :-).Zapraszam!Składniki:600 g
marchewek1 duża
cebulaok. 700 ml
bulionu (maksymalnie można dodać 1 l)skórka starta z 3/4
pomarańczysok z 2
pomarańczysól,
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:
Marchewki obieramy ze skórki, z jednej za pomocą obieraczki do warzyw robimy dekorację czyli cienkie paski. Pozostałe
marchewki kroimy na plasterki.
Cebulę w piórka i podsmażamy chwilę na odrobinie
oliwy.Następnie zalewamy
bulionem, dodajemy skórkę z
pomarańczy i gotujemy, aż
marchewka będzie miękka.
Zupę dokładnie blendujemy, dodajemy sok z
pomarańczy i doprawiamy (chociaż bez
soli i
pieprzu smakuje równie dobrze).Dekorujemy warzywnym spaghetti.Smacznego!