ßßß Cookit - przepis na Gruzińska zupa z soczewicy - dla smakoszy

Gruzińska zupa z soczewicy - dla smakoszy

nazwa

Wykonanie

Paczka soczewicy już od jakiegoś czasu czekała w szufladzie na swój dzień. I oto nadszedł. Kłopot mój polega na tym, że zepsuła mi się waga, a soczewicę kupowałam na bazarze i nijak nie mogłam sobie przypomnieć ileż to ja jej mam...w efekcie zupa wyszła bardzo mocno soczewicowa... Ewidentnie miała być taka, że smaku soczewicy pominąć się nie będzie dało, ale troszkę przesadziłam...
W każdym razie - dla fanów soczewicy - zupa idealna. Smaczna, szybka i łatwa. Gruzińska zdaje się tylko z nazwy, ale .... nazwać jakoś trzeba, więc powtórzyłam za autorką Lepszegosmaku .
Składniki (na ok 10 porcji)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
4 marchewki
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 kg zielonej soczewicy (oryginalnie była żółta)
2l. wywaru z warzyw
5-6 łyżek oliwy / innego tłuszczu
sól, pieprz
Dodatkowo do podania - suszone pomidory, śmietana, grzanki
Wykonanie :
Cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy na oliwie.
Dodajemy utartą na dużych oczkach marchewkę, kolendrę i kukrumę. Na koniec opłukaną soczewicę. Podsmażamy całość chwilkę a następnie zalewamy wywarem.
Gotujemy około 30 minut - aż soczewica zmięknie.
Następnie przecieramy zupę przez sito (to dość męczące ale znacznie poprawia jakoś zupy - samo utarcie zostawia twarde łuski soczewicy, przez co zupa nie jest kremem tylko breją).
Na koniec doprawić solą i pieprzem - do smaku.
Podawać z suszonymi pomidorami. Można też dodać grzanki lub śmietaną - albo wszystko na raz - zależnie od gustu.
Smacznego!
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2015/02/gruzinska-zupa-z-soczewicy-dla-smakoszy.html