Wykonanie
Paczka
soczewicy już od jakiegoś czasu czekała w szufladzie na swój dzień. I oto nadszedł. Kłopot mój polega na tym, że zepsuła mi się waga, a
soczewicę kupowałam na bazarze i nijak nie mogłam sobie przypomnieć ileż to ja jej mam...w efekcie zupa wyszła bardzo mocno soczewicowa... Ewidentnie miała być taka, że smaku
soczewicy pominąć się nie będzie dało, ale troszkę przesadziłam...W każdym razie - dla fanów
soczewicy - zupa idealna. Smaczna, szybka i łatwa. Gruzińska zdaje się tylko z nazwy, ale .... nazwać jakoś trzeba, więc powtórzyłam za autorką Lepszegosmaku .
Składniki (na ok 10 porcji)2 duże
cebule4 ząbki
czosnku4
marchewki1 łyżeczka suszonej
kolendry1 łyżeczka
kurkumy1/2 kg
zielonej soczewicy (oryginalnie była żółta)2l.
wywaru z warzyw5-6 łyżek
oliwy / innego tłuszczu
sól,
pieprzDodatkowo do podania -
suszone pomidory,
śmietana, grzankiWykonanie :
Cebulę i
czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy na
oliwie.Dodajemy utartą na dużych oczkach
marchewkę,
kolendrę i
kukrumę. Na koniec opłukaną
soczewicę. Podsmażamy całość chwilkę a następnie zalewamy
wywarem.Gotujemy około 30 minut - aż
soczewica zmięknie.Następnie przecieramy zupę przez sito (to dość męczące ale znacznie poprawia jakoś zupy - samo utarcie zostawia twarde łuski
soczewicy, przez co zupa nie jest kremem tylko breją).Na koniec doprawić
solą i
pieprzem - do smaku.Podawać z
suszonymi pomidorami. Można też dodać grzanki lub
śmietaną - albo wszystko na raz - zależnie od gustu.Smacznego!
Wydrukuj przepis