ßßß Cookit - przepis na Golonka w warzywach

Golonka w warzywach

nazwa

Wykonanie

Czas na solidną porcję mięska.
Golonkę zrobimy w warzywach.
Kilka golonek moczymy w zimnej wodzie a następnie marynujemy w solance przez 2-3 dni.
Solanka jest już na naszym blogu, ale dla przypomnienia:
składniki:
-15 dkg soli
-duża łyżka soli peklowej
-kilka ząbków czosnku
-kilka listków laurowych
-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-szczypta ziaren kolendry
-3 litry zimnej wody
Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy.
Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem.
W skład warzyw wejdą:
-4 marchewki
-2 cebule
-kilka ząbków czosnku
-kilka suszonych pomidorów
Marchewkę kroimy w plasterki,
cebulę w ćwierćplasterki,
pomidory w kostkę,
czosnek w plasterki.
Warzyw nie przyprawiamy, mieszamy je i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju
(możemy wykorzystać olej z suszonych pomidorów ).
Warzywa podsmażamy do zeszklenia cebulki.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2/3 warzyw,
na nich układamy golonki i uzupełniamy pozostałą częścią warzyw tak, aby golonki były odkryte.
Dolewamy 1/2 szklanki wody.
Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 st. C.
Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu golonki są piękne, rumiane i soczyste.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/12/golonka-w-warzywach.html