Wykonanie
Czas na solidną porcję
mięska.
Golonkę zrobimy w warzywach.
Kilka
golonek moczymy w zimnej wodzie a następnie marynujemy w solance przez 2-3 dni.
Solanka jest już na naszym blogu, ale dla przypomnienia:składniki:-15 dkg
soli-duża łyżka
soli peklowej-kilka ząbków
czosnku-kilka listków laurowych-kilka ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego-szczypta ziaren
kolendry-3 litry zimnej
wodyGolonki wyciągamy z marynaty i płuczemy.Posypujemy je
słodką papryką i skrapiamy
olejem.W skład warzyw wejdą:-4
marchewki-2
cebule-kilka ząbków
czosnku-kilka
suszonych pomidorówMarchewkę kroimy w plasterki,
cebulę w ćwierćplasterki,
pomidory w kostkę,
czosnek w plasterki.
Warzyw nie przyprawiamy, mieszamy je i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością
oleju(możemy wykorzystać
olej z
suszonych pomidorów ).
Warzywa podsmażamy do zeszklenia
cebulki.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2/3 warzyw,
na nich układamy
golonki i uzupełniamy pozostałą częścią warzyw tak, aby
golonki były odkryte.Dolewamy 1/2 szklanki
wody.
Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C.Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu
golonki są piękne, rumiane i soczyste.
Smacznego!