Wykonanie
Proponuję sezonową wersję klasycznego omletu .Idealne danie
śniadaniowe.Szybko, smacznie i elegancko :)Składniki: (1 porcja)2
jaja (jakie
jaja wybierać – przeczytaj w Vademecum)1 łyżeczka posiekanego, drobnego
szczypioru1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszki1/2 szklanki
kurek1 łyżka tartego
ostrego żółtego sera (u mnie
Cheddar)
sól i
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:
Kurki umyć (jak to zrobić czytaj w Vademecum) i obsmażyć na 2 łyżkach
oliwy.W miseczce lekko ubić widelcem
jajka z dodatkiem
szczypioru i
pietruszki oraz szczypty
soli i
pieprzu.Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy. Wlać masę jajeczną. Widelcem lekko zagarniać/zsuwać brzegi do środka i przechylając patelnię, zalewać powstałe luki masą jajeczno-
ziołową. (Omlet wtedy szybciej się usmaży i nie będzie przypalony od
spodu.)Pod koniec smażenia, zmniejszyć płomień do minimum, posypać omlet
kurkami i
serem, przykryć patelnię pokrywką i pozwolić aby
ser się rozpuścił (max 1 minuta).
Smażenie jednego omletu zajmuje 3-5 minut.Składać na pół na talerzu. Podawać z
sałatką z
pomidorów.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUNa śniadanie lub przyjęcie w gronie przyjaciół –
tuńczyk po japońsku .
Na lunch – zapiekanka z
cukinii po grecku,
a na kolację
wołowina pieczona w garnku rzymskim .