ßßß
Bardzo smaczne gorące danie śniadaniowe lub zimna przekąska.Mini zapiekanki z jajek i sera ricotta, w „miseczkach” z szynki parmeńskiej można wzbogacić ulubionymi dodatkami, takimi jak na przykład suszone pomidory czy czarne oliwki.Uwaga:Do przygotowania tego dania można wykorzystać włoski ser ricotta kupiony w sklepie, ale można także pokusić się o zrobienie go samemu. Tutaj przepis.Ja tym razem, ser ricotta zastąpiłam, bardzo do niego podobnym, serem Lor (wersja delikatnie solona).Ser Lor pochodzi z tego samego źródła, co chwalony już wcześniej przeze mnie ser Halloumi . Produkuje go Yusuf Suleyman, rodowity Cypryjczyk mieszkający obecnie w Polsce.
Oto co pisze o swoim serze producent: „Pyszny ser cypryjski, tradycyjnie wytwarzany z serwatki pozostałej po produkcji Halloumi. Jest to produkt lekkostrawny, o unikalnym smaku, małej zawartości tłuszczu – 8% i maksymalnej zawartości wody do 67%.Świeży, może być spożywany samodzielnie. W kuchni cypryjskiej jest ważnym składnikiem różnych wypieków i deserów. Występuje zarówno w postaci naturalnej jak i solonej.”Oprócz sera Halloumi i Lor, tym razem miałam okazję spróbować także sera Kasar. Twardy, dość ostry ser, idealny dodatek do lampki wina :)Wszystkie sery były przepyszne!
Sery można zamawiać za pośrednictwem Allegro (sprzedający Arletta_yusuf), poprzez stronę HELLIMPOL na Fb lub telefonicznie (tel. 691881632). Dodam tylko, że zamówione sery przychodzą bardzo dobrze zapakowane, a sam sprzedawca od razu potwierdza złożone zamówienie oraz na bieżąco informuje o terminie wysłania przesyłki. Gorąco polecam :)Składniki: (6-8 sztuk)250 g sera ricotta (u mnie cypryjski ser Lor)50 g sera cheddar (lub innego ostrego żółtego sera), utartego na grubej tarce2 jaja1-2 łyżki posiekanego szczypiorupieprz6-8 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)dodatkowo:foremka do muffinekoliwa do nasmarowania foremkikilka paseczków suszonych pomidorów lub oliwek (opcjonalnie)Wykonanie:Formę na muffinki posmarować cienką warstwą oliwy i każde wgłębienie (dno i boki) wyłożyć plasterkiem szynki.Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni.Ser ricotta wymieszać z utartym serem cheddar, jajami oraz posiekanym szczypiorem. Doprawić do smaku pieprzem. (Uwaga: Nie solić! Szynka jest wystarczająco słona!)Farszem serowym napełnić foremki wyłożone szynką. (Uwaga: Ja wypełniałam foremki do 3/4 wysokości. W czasie pieczenia farsz urósł, a potem, stygnąc częściowo opadł.)Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20-25 minut, do czasu aż farsz serowy urośnie i lekko się przyrumieni.Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.Smacznego :)