Wykonanie
Bardzo smaczne gorące danie
śniadaniowe lub zimna przekąska.Mini zapiekanki z
jajek i
sera ricotta, w „miseczkach” z
szynki parmeńskiej można wzbogacić ulubionymi dodatkami, takimi jak na przykład
suszone pomidory czy
czarne oliwki.Uwaga:Do przygotowania tego dania można wykorzystać włoski
ser ricotta kupiony w sklepie, ale można także pokusić się o zrobienie go samemu. Tutaj przepis.Ja tym razem,
ser ricotta zastąpiłam, bardzo do niego podobnym,
serem Lor (wersja delikatnie solona).
Ser Lor pochodzi z tego samego źródła, co chwalony już wcześniej przeze mnie
ser Halloumi . Produkuje go Yusuf Suleyman, rodowity Cypryjczyk mieszkający obecnie w Polsce.
Oto co pisze o swoim
serze producent: „Pyszny
ser cypryjski, tradycyjnie wytwarzany z
serwatki pozostałej po produkcji Halloumi. Jest to produkt lekkostrawny, o unikalnym smaku, małej zawartości tłuszczu – 8% i maksymalnej zawartości
wody do 67%.Świeży, może być spożywany samodzielnie. W kuchni cypryjskiej jest ważnym składnikiem różnych wypieków i deserów. Występuje zarówno w postaci naturalnej jak i solonej.”Oprócz
sera Halloumi i Lor, tym razem miałam okazję spróbować także
sera Kasar. Twardy, dość
ostry ser, idealny dodatek do lampki
wina :)Wszystkie
sery były przepyszne!
Sery można zamawiać za pośrednictwem Allegro (sprzedający Arletta_yusuf), poprzez stronę HELLIMPOL na Fb lub telefonicznie (tel. 691881632). Dodam tylko, że zamówione
sery przychodzą bardzo dobrze zapakowane, a sam sprzedawca od razu potwierdza złożone zamówienie oraz na bieżąco informuje o terminie wysłania przesyłki. Gorąco polecam :)Składniki: (6-8 sztuk)250 g
sera ricotta (u mnie cypryjski
ser Lor)50 g
sera cheddar (lub innego
ostrego żółtego sera), utartego na grubej tarce2
jaja1-2 łyżki posiekanego
szczypiorupieprz6-8 plasterków
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)dodatkowo:foremka do muffinek
oliwa do nasmarowania foremkikilka paseczków
suszonych pomidorów lub
oliwek (opcjonalnie)Wykonanie:Formę na muffinki posmarować cienką warstwą
oliwy i każde wgłębienie (dno i boki) wyłożyć plasterkiem
szynki.Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni.
Ser ricotta wymieszać z
utartym serem cheddar,
jajami oraz posiekanym
szczypiorem. Doprawić do smaku
pieprzem. (Uwaga: Nie solić!
Szynka jest wystarczająco słona!)Farszem
serowym napełnić foremki wyłożone
szynką. (Uwaga: Ja wypełniałam foremki do 3/4 wysokości. W czasie pieczenia farsz urósł, a
potem, stygnąc częściowo opadł.)Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20-25 minut, do czasu aż farsz
serowy urośnie i lekko się przyrumieni.Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.Smacznego :)