Wykonanie
Śniadaniowa klasyka w czystym wydaniu!To co lubię w tym daniu, to fakt, że jest tak wszechstronne… Każdy może wybrać takie dodatki jakie lubi i w takiej ilości jaka mu najbardziej odpowiada :)Uwaga:)Do tego omletu, oprócz wykorzystanych przeze mnie składników można dodać jeszcze:
oliwki,
suszone pomidory, pieczarki/kurki,
szczypiorek.Składniki na 2 omlety (wersja pełna:)2-4
jaja1-2 łyżki tartego
żółtego serapo 1 łyżeczce pokrojonych drobno:szynki/polędwicy
pomidorapaprykicebulkinatkisól i
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
pomidor na
sałatkęWykonanie:W miseczce wymieszać 1-2
jajka z dowolnie dobranymi dodatkami. (Dla każdej osoby osobno:)Doprawić
solą i
pieprzemNa małej patelni rozgrzać
oliwę. Wlać masę jajeczną. Widelcem lekko zagarniać/zsuwać brzegi do środka i przechylając patelnię, zalewać powstałe luki masą jajeczną. Omlet wtedy szybciej się usmaży i nie będzie przypalony od
spodu.Pod koniec smażenia, zmniejszyć płomień do minimum, posypać omlet
serem, przykryć patelnię pokrywką i pozwolić aby
ser się rozpuścił (max 1 minuta).(Uwaga: Smażenie jednego omletu zajmuje 3-5 minut:)Składać na pół na talerzu. Podawać z
sałatką z
pomidorów.Smacznego:)
Polecam także inne dania
śniadaniowe:Jajecznicę z
kurkamioraz
Jajko sadzone w krążku
papryki