Wykonanie
Szparagi! Ach
Szparagi!!!Zapraszam wszystkich na dwudniowy festiwal
szparagowy :)Chciałabym się z
Wami podzielić dwoma przepisami na przepyszne mini zapiekanki ze
szparagami.Jeśli są wśród Was jeszcze tacy, którzy
szparagów nie znają lub, co gorsza, nie kochają to mam nadzieję, że te właśnie mini-dania odmienią wszystko ;)Jako pierwszy proponuję przepis na mini „koszyczki” z
szynki parmeńskiej wypełnione
szparagami i masą
parmezanowo-jajeczną.Takie frittaty można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.Mogą stanowić wspaniałą przystawkę, wzbogacać bufet przekąskowy w czasie przyjęcia, ale także cudownie smakują podane na lunch lub śniadanie, na „łożu” z mieszanych
sałat skropione
sosem winegret lub balsamicznym.Przepis pochodzi z tej strony.
Uwaga:)
SÓL!!!
Szynka parmeńska (i jej „kuzynki”) są słone „z definicji”. Przygotowując to danie NIE SOLIMY ani
szparagów ani masy jajecznej. Frittata nabierze wystarczającą ilość „słoności” z
szynki i
parmezanu. Wskazane jest natomiast doprawienie całości odrobiną
pieprzu ;)Wersja bezmięsna:Osoby, które nie chcą lub nie mogą używać
szynki parmeńskiej, mogą takie frittaty przygotować w małych szklanych naczynkach (np. takich jak te). Wtedy wskazane jest doprawienie masy jajecznej
solą odpowiednio do własnego gustu.Składniki: (na 6 szt)6 plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)1 łyżka
oliwy z oliwek1/2
cebuli – drobno posiekana6 sztuk
zielonych szparagów3
jaja50 ml
mleka 2%40 g tartego
parmezanuczarny pieprzforma do pieczenia muffinek +
oliwa do wysmarowaniaWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Formę na muffinki wysmarować/natłuścić
oliwą z oliwek. Każde wgłębienie wyłożyć dokładnie (boki i dno) plastrem
szynki.Przygotować
szparagi. Dokładnie umyć. Odciąć „główki” i odłożyć. Odciąć/odłamać zdrewniałe/najtwardsze końcówki i wyrzucić. Resztę łodygi pokroić na 1-centymetrowe kawałki.Główki obgotować 3 minuty w gorącej wodzie, wyjąć i włożyć do lodowatej
wody aby szybko ostygły.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy. Zeszklić posiekaną
cebulę, a następnie dodać pocięte łodygi
szparagów. Smażyć 6 minut. (NIE SOLIĆ!) Zdjąć z ognia i pozostawić aby przestygły. Następnie rozłożyć równomiernie do wszystkich foremek wyścielonych
szynką.
Jajka ubić z dodatkiem
mleka i 3/4
parmezanu. (NIE SOLIĆ!!!)Masą jajeczną wypełnić foremki. Na wierzchu ułożyć po 1 „główce” szparagowej, a następnie oprószyć
parmezanem i wstawić do piekarnika.
Piec 20-25 minut, aż frittaty urosną/napuszą się i będą delikatnie przyrumienione.Wyjąć z piekarnika. Odczekać 5-10 minut i wtedy dopiero wyjmować mini zapiekanki z formy.Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej, jako osobne danie lub z dodatkiem mieszanej sałatki.Smacznego :)