Wykonanie
Delikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację.
Składniki:pęczek
zielonych szparagów2 łyżki
oliwy z oliwekcztery
jajkapół łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka.Stwardniałe końce odłamałam.Naczynie żaroodporne wysmarowałam
oliwą z oliwek, ułożyłam
szparagi i posmarowałam je lekko
oliwą.Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam
szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty.Po tym czasie do
szparagów wbiłam
jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby
białko się ścięło).