Wykonanie
Na pożegnanie sezonu
szparagowego przepis
śniadaniowy. Dla mnie
jajka i
szparagi to duet doskonały, zupełnie jak
jajka i
awokado. W każdej wersji bez wyjątku. Tym razem zapiekane.Przepis przygotowany specjalnie z myślą o kolejnej, XI już edycji Lubelskiego Kociołka. Tym razem dania ze
szparagami przygotowały: Edyta,
Marta, Małgośka, Angelika i Martyna
Składniki:1/4 pęczka
zielonych szparagów4
jajkasól,
pieprzoliwaparmezan /
grana padanoWykonanie:
Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Naczynka do zapiekania skropić
oliwą. Włożyć do każdego połowę przygotowanych
szparagów i skropić je
oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Wyjąć naczynka. Do każdego wbić po dwa
jajka i posypać je
solą i
pieprzem. Kokilki ponownie wstawić do piekarnika na około 8 minut. Wyjąć i posypać startym
parmezanem (u mnie tylko jedna porcja). Zapiekać przez 2 minuty aż
ser się roztopi,
białka będą ścięte, a
żółtka jeszcze lekko płynne. Podawać na ciepło.