ßßß Cookit - przepis na Jajka zapiekane ze szparagami - Lubelski Kociołek

Jajka zapiekane ze szparagami - Lubelski Kociołek

nazwa

Wykonanie

Na pożegnanie sezonu szparagowego przepis śniadaniowy. Dla mnie jajka i szparagi to duet doskonały, zupełnie jak jajka i awokado. W każdej wersji bez wyjątku. Tym razem zapiekane.
Przepis przygotowany specjalnie z myślą o kolejnej, XI już edycji Lubelskiego Kociołka. Tym razem dania ze szparagami przygotowały: Edyta, Marta, Małgośka, Angelika i Martyna
Składniki:
1/4 pęczka zielonych szparagów
4 jajka
sól, pieprz
oliwa
parmezan / grana padano
Wykonanie:
Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Naczynka do zapiekania skropić oliwą. Włożyć do każdego połowę przygotowanych szparagów i skropić je oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Wyjąć naczynka. Do każdego wbić po dwa jajka i posypać je solą i pieprzem. Kokilki ponownie wstawić do piekarnika na około 8 minut. Wyjąć i posypać startym parmezanem (u mnie tylko jedna porcja). Zapiekać przez 2 minuty aż ser się roztopi, białka będą ścięte, a żółtka jeszcze lekko płynne. Podawać na ciepło.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/05/Jajka-zapiekane-ze-szparagami-Lubelski-Kociolek.html