Wykonanie
Pyszne śniadanie!Jajecznica wzbogacona o
szparagi i
szynkę wygląda i smakuje wybornie :)Składniki: (1 porcja)2
jaja od szczęśliwych kur2-3 łodygi
zielonych szparagów2-3 plasterki
szynki (parmeńskiej, gotowanej lub
polędwicy łososiowej)2 łyżki
oliwysól i
pieprzodrobina tartego
parmezanuWykonanie:
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać najtwardsze końcówki. (Więcej na temat przygotowania
szparagów tutaj .) Łodygi pokroić na kawałki.
Szynkę pokroić na cienkie paseczki.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać pokrojoną
szynkę i
szparagi. Smażyć 3-4 minuty, aż
szynka lekko się przypiecze, a
szparagi nabiorą pięknego, głęboko zielonego koloru. Wbić
jaja i smażyć do czasu aż się zetną. Przed podaniem przyprawić
solą i
pieprzem, a następnie posypać odrobiną tartego
parmezanu.Smacznego :)