Wykonanie
Szybka propozycja idealna na weekendowego grilla. Można serwować zarówno na śniadanie, jak i jako przystawkę. Polecam, pyszne!
ZIELONE SZPARAGI W
SZYNCE DOJRZEWAJĄCEJZ
JAJKIEM NA MIĘKKO
Składniki:10
zielonych szparagów,5 plasterków
szynki dojrzewającej,
sól i świeżo zmielony
pieprz,
oliwa z oliwek,1
jajko.Wykonanie:Odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe łodygi
szparagów, wyginając łodygi w łuk.
Szparagi zawijamy plastrami
szynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy
solą i
pieprzem, skrapiamy
oliwą. Grillujemy około 15 minut, tak aby
szynka była chrupiąca.
Jajko gotujemy na miękko: zalewamy zimną
wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty, hartujemy.
Jajko podajemy z ciepłymi
szparagami.Smacznego!P.S.
Szynkę można również zastąpić
boczkiem.
Przepis dodaję do akcji:
Przepis pochodzi z: Apetyt 2/2015