Wykonanie
W pełnym pośpiechu czasach cóż prostszego moglibyśmy przygotować na koniec szaleńczego dnia niż omlet? Jest to również najlepsze danie, gdy szafki świecą pustkami :
jajka w domu zawsze się znajdą, a Włosi zazwyczaj maja w lodówce
parmezan, a na balkonie
bazylię. Frittata to dość popularne włoskie danie główne. Podawane jest najczęściej wieczorem, bo można przygotować szybko, łatwo i niedrogo, a jednocześnie jest bardzo pożywne.
Składniki dla 2 osób:6
jajek75 g
parmezanupęczek liści
bazylii podartych, kilka zachowaj do dekoracji
sól, świeżo zmielony
pieprz2 łyżki
oliwy zoliwek
Wykonanie:
Jajka ubij w misce razem z
parmezanem i rozdrobnionymi listkami
bazylii. Dopraw do smaku
sola i
pieprzem.
Oliwę rozgrzej na patelni na średnim ogniu. Wlej masę jajeczną i smaż przez około 5 minut, aż spód się zrumieni. Przewróć omlet na druga stronę i smaż przez nastepne 3 minuty, aż ona także się zrumieni.
Zestaw z ognia, przekrój na pół i podawaj na gorąco lub na zimno, dekorując listkami
bazylii oraz z dodatkiem zielonej sałatki.
Smacznego!!!