Sezon na szparagi w pełni. W tym roku pobiłam rekord jeżeli chodzi o przygotowywanie potraw właśnie z nimi w roli głównej. Królują zdecydowanie dania typu makaron ze szparagami z różnymi dodatkami. Pokazywałam Wam już przepis na makaronsoba ze szparagami a dzisiaj pora na dodatek szynki parmeńskiej.Składniki:około 150g makaronu typu parpadelle lub spaghetti – może być świeży, domowy makaron z tego przepisupół pęczka zielonych szparagów5 plasterków szynki parmeńskiejpół kubka śmietany 30% (około 100ml)1 jajko1 łyżka masła klarowanegotarty parmezan do posypania daniasól i pieprz czarny do smakuSzparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe łodygi (zginamy na pół a szparagi odłamią się w odpowiednim miejscu). Kroimy na 1 cm kawałki. Szynkę kroimy w paseczki.W garnku zagotowujemy wodę na makaron, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy go al dente według wskazań na opakowaniu. Jeżeli używamy domowego makaronu to nie więcej niż 3 minuty. Na 1 minutę przed końcem gotowania dokładamy szparagi. Wszystko odcedzamy.Na dużej patelni na łyżce masła klarowanego podsmażamy przez chwilę szynkę parmeńską. Przekładamy ugotowany makaron wraz ze szparagami. Chwilę wszystko podsmażamy, dokładnie mieszając. Jajko roztrzepujemy w kubku ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy całość na patelnię. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę do momentu gdy jajko zacznie się ścinać a sos gęstnieć. Wyjmujemy na talerz i posypujemy parmezanem.