Wykonanie
Nareszcie na rynku pojawiły się pierwsze nasze
szparagi. Nawet cena nie zwala z nóg. Zaczynamy więc szaleństwo
szparagowe. To znaczy zaczynam je sama, bo w domu tylko ja je lubię. Nie szkodzi. Poradzę sobie sama. Na początek omlet, który zachwycił mnie w La Tartine Gourmande .
Składniki:2
jajkaszczypta mielonej
kolendrysól,
pieprz1 łyżka
śmietany kremówki1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2-3
zielone szparagikilka kawałków
FetyParmezanmasło do smarowaniaWykonanie:Foremki do zapiekania wysmarować
masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajka lekko ubić z
kolendrą. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dodać
natkę, kremówkę i wymieszać. Przelać masę do foremek.
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Podzielić na kawałki. Ułożyć je w foremkach i posypać pokruszoną
fetą. Na wierzch zetrzeć
Parmesan (można go też posypać po pieczeniu). Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Omlet powinien urosnąć, a
potem opadnie. Podawać na ciepło.