ßßß Cookit - przepis na BAKŁAŻANY FASZEROWANE WOŁOWINĄ

BAKŁAŻANY FASZEROWANE WOŁOWINĄ

nazwa

Wykonanie

Bakłażanowe „kubeczki” wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny i warzyw.
W zależności od użytych przypraw potrawa może nawiązywać smakiem do greckiej musaki, lub włoskiego sosu bolońskiego, a nawet do meksykańskiego „chilli con carne” ;)
Idealnie sprawdzi się jako gorące danie na małym, kameralnym przyjęciu :)
Uwaga:)
Wypełnione farszem „kubeczki” z bakłażana można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Następnego dnia posypać serem i zapiekać.
Ja podawałam to danie w dwóch wersjach:
dietetyczna – tak jak na zdjęciach i w opisie poniżej
„młodzieżowa” – meksykańskie tortille (placki kukurydziane) posmarowane farszem i posypane tartym serem przykryte drugim plackiem i lekko przyrumienione z obu stron w opiekaczu lub na patelni.
Uwaga:)
Na potrzeby tego dania stworzyłam „opiekacz dwu-patelniowy” tj. placki z nadzieniem kładłam na większej patelni i przygniatałam mniejszą (ale dość ciężką) patelnią owiniętą od spodu folią aluminiową.
Składniki:
3 małe bakłażany
500 g mielonego mięsa wołowego
1 żółta papryka
1 duża cebula (lub 2-3 dymki)
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki posiekanego szczypioru
1 łyżka posiekanych ziół (oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn…)
1 mały koncentrat pomidorowy
1 kulka sera mozarella w zalewie
sól i pieprz
oliwa z oliwek
4-6 łyżek tartego ostrego żółtego sera
Wykonanie:
Bakłażany umyć i przeciąć na połowy. Każdą połówkę wydrążyć tak aby powstały „kubeczki” (najwygodniej robi się to taką łyżeczką). Dno „kubeczka” lekko ściąć aby stabilnie stał. „Kubeczki” oprószyć wewnątrz solą i ustawić do góry dnem na ręczniku papierowym.
Przygotować farsz. Na dużą patelnię wlewać po 2 łyżki oliwy i smażyć kolejno:
1. wydrążony (pokrojony) miąższ z bakłażana – 5 minut,
2. posiekaną cebulę – aż zmięknie,
3. pokrojoną w kostkę paprykę – 5 minut,
4. mielone mięso wołowe – do czasu aż zmieni kolor na brązowy.
Każdą kolejną usmażoną partię przekładać do dużego garnka. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior i zioła, koncentrat pomidorowy i dusić razem przez 5-10 minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser mozarella. Dokładnie wymieszać i tym farszem napełnić „kubeczki” z bakłażana. Każdy posypać tartym żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. (Uwaga: Jeśli „kubeczki” były przygotowane wcześniej i stały w lodówce, czas pieczenia należy wydłużyć do 25-30 minut.)
Podawać na gorąco.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/28/baklazany-faszerowane-wolowina