Wykonanie
Bakłażanowe „kubeczki” wypełnione smakowitym farszem z mielonej
wołowiny i warzyw.W zależności od użytych przypraw potrawa może nawiązywać smakiem do greckiej musaki, lub
włoskiego sosu bolońskiego, a nawet do meksykańskiego „chilli con carne” ;)Idealnie sprawdzi się jako gorące danie na małym, kameralnym przyjęciu :)Uwaga:)Wypełnione farszem „kubeczki” z
bakłażana można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Następnego dnia posypać
serem i zapiekać.Ja podawałam to danie w dwóch wersjach:dietetyczna – tak jak na zdjęciach i w opisie poniżej„młodzieżowa” – meksykańskie tortille (placki kukurydziane) posmarowane farszem i posypane tartym
serem przykryte drugim plackiem i lekko przyrumienione z obu stron w opiekaczu lub na patelni.Uwaga:)Na potrzeby tego dania stworzyłam „opiekacz dwu-patelniowy” tj. placki z nadzieniem kładłam na większej patelni i przygniatałam mniejszą (ale dość ciężką) patelnią owiniętą od
spodu folią aluminiową.Składniki:3 małe
bakłażany500 g
mielonego mięsa wołowego1
żółta papryka1 duża
cebula (lub 2-3
dymki)2-3 ząbki
czosnku1-2 łyżki posiekanego
szczypioru1 łyżka posiekanych
ziół (
oregano,
tymianek,
bazylia,
rozmaryn…)1 mały
koncentrat pomidorowy1 kulka
sera mozarella w zalewie
sól i
pieprzoliwa z oliwek4-6 łyżek tartego
ostrego żółtego seraWykonanie:
Bakłażany umyć i przeciąć na połowy. Każdą połówkę wydrążyć tak aby powstały „kubeczki” (najwygodniej robi się to taką łyżeczką). Dno „kubeczka” lekko ściąć aby stabilnie stał. „Kubeczki” oprószyć wewnątrz
solą i ustawić do góry dnem na ręczniku papierowym.Przygotować farsz. Na dużą patelnię wlewać po 2 łyżki
oliwy i smażyć kolejno:1. wydrążony (pokrojony) miąższ z
bakłażana – 5 minut,2. posiekaną
cebulę – aż zmięknie,3. pokrojoną w kostkę
paprykę – 5 minut,4.
mielone mięso wołowe – do czasu aż zmieni kolor na brązowy.Każdą kolejną usmażoną partię przekładać do dużego garnka. Na koniec dodać przeciśnięty
czosnek, posiekany
szczypior i
zioła,
koncentrat pomidorowy i dusić razem przez 5-10 minut.Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem i dodać pokrojony w kostkę
ser mozarella. Dokładnie wymieszać i tym farszem napełnić „kubeczki” z
bakłażana. Każdy posypać tartym
żółtym serem.Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. (Uwaga: Jeśli „kubeczki” były przygotowane wcześniej i stały w lodówce, czas pieczenia należy wydłużyć do 25-30 minut.)Podawać na gorąco.Smacznego:)