Wykonanie
Najpierw planujemy menu na przyjęcie/Święta…
Potem robimy olbrzymie zakupy i spędzamy kilka/kilkanaście godzin w kuchni… Jedzenia musi być dużo (żeby nie zabrakło!!!) i ma być zawsze wiele dań (żeby każdy z Gości znalazł coś dla siebie!)… A na koniec, mimo, że wszystko było pyszne i bardzo Gościom smakowało, zawsze zostanie np. jeden kotlet, trochę
mięsa z rosołu, kilka plasterków pieczonego
schabu, okrawki z
pieczonego indyka, jeden zraz wołowy etc…Każdy z nas myślę, że spotkał się z takim scenariuszem nie raz ;)Co zrobić z tymi „resztkami-okrawkami”?Oto jedna z propozycji –
bakłażan z farszem „okrawkowo”-warzywnym, zapieczony z
pomidorami i
serem.Jeszcze nigdy nie widziałam mojej Rodziny zajadającej się „resztkami” z takim apetytem ;)Uwaga:)Zamiast
bakłażana można oczywiście użyć
cukinii. Jeśli ponadto nie ogranicza nas żadna dieta, to podobnego farszu można użyć także do zapiekanki makaronowej, dyniowej lub ziemniaczanej.Dobrym rozwiązaniem może być także „chomikowanie”
mięsnych „okrawków”. Za każdym razem gdy zostanie nam właśnie trochę jakiegoś
mięsa, wspomniany wyżej 1
stek,
mięso z rosołu… itp. można je włożyć do odpowiedniego pojemnika, a następnie do zamrażarki. Ja z takich „zbiorów” piekę co jakiś czas pasztet albo robię różnego rodzaju zapiekanki, takie jak np. ta, którą dzisiaj proponuję :)Składniki:2
bakłażany2
cebule2-3 ząbki
czosnku1
paprykaświeże lub suszone
zioła (
bazylia,
tymianek,
oregano,
rozmaryn…)
oliwki czarne lub zielone„okrawki”
mięsne1 puszka
pomidorów bez skórki wraz z zalewą4 łyżki tartego
żółtego sera1
ser mozarella w zalewie (opcjonalnie)
oliwa z oliweksól i
pieprzWykonanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż na połowy. Każdą połowę wydrążyć, tak aby pozostała tylko cienka, ale nieprzecięta skórka. (Najwygodniej robi się to taką łyżeczką do wycinanie kulek z
owoców.)Wydrążony miąższ
bakłażana posolić i odstawić na sicie aby odciekł z niego gorzki sok (około 30 minut). Po tym czasie przepłukać
wodą, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym (unikniemy w ten sposób nadmiernego pryskania tłuszczu w czasie smażenia!).
Mięsne „okrawki” pokroić w kostkę lub w paseczki. Tak samo postąpić z
papryką i
cebulami.Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy. Wrzucić pokrojone
cebule,
paprykę oraz przeciśnięty
czosnek. Smażyć 5-10 minut na średnim ogniu. Zdjąć z patelni i odstawić.Na patelni rozgrzać kolejne 3-4 łyżki
oliwy i wrzucić miąższ z
bakłażana. Smażyć aż do lekkiego zbrązowienia, tj. 5-10 minut.W misce wymieszać:
mięsne „okrawki”, usmażone warzywa (
cebula,
papryka, miąższ z
bakłażana), pokrojone
pomidory z puszki wraz z
sokiem, posiekane
zioła,
oliwki (w całości lub posiekane) oraz pokrojony w kostkę
ser mozarella. Wszystko doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić skórki-miseczki
bakłażanowe. Posypać po wierzchu utartym
żółtym serem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni. Całość piec 20-30 minut, aż
ser się rozpuści i lekko zapiecze. (Uwaga:
Bakłażany można nafaszerować wcześniej i trzymać w lodówce. Wtedy czas pieczenia trzeba wydłużyć o 5-10 minut.)Uwaga: „Skórki-miseczki” służą raczej tylko za naczynia, ponieważ mimo pieczenia pozostają dosyć twarde. Natomiast podana w nich „zapiekanka” pięknie się prezentuje. Najsmaczniejszy jest oczywiście upieczony farsz – aromatyczna
mieszanka warzywno-
mięsna.Smacznego:)
Polecam także inny sposób na zagospodarowanie okrawków, a mianowicie roladę z
kapusty włoskiej