Wykonanie
Taki obiad to dla mnie typowy piątkowy polski obiad. Smażona
ryba w panierce, ziemniaczki i obowiązkowo surówka z
kiszonej kapusty. Mmmm. W końcu mamy Gotować po polsku razem z zpierwszegotłoczenia.pl i Grumkami .
Składniki:
filet z dorszamąkatarta bułkajajkoolej do smażenia
sól,
pieprzWykonanie:
Dorsza kroimy na kawałki, doprawiamy
solą i
pieprzem, możemy też skropić
sokiem z cytryny. W głębokim talerzu rozbijamy
jajko i je roztrzepujemy. Na jednym talerzu wysypujemy
mąkę pszenną a na drugim
bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy
olej. Kawałki
dorsza obtaczamy w
mące, następnie w
jajku a na koniec w
bułce tartej. Smażymy na
oleju aż się zezłocą. Odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru
oleju.
Surówka z
kiszonej kapustySkładniki:duża garść
kiszonej kapusty1
jabłkopół małej
cebuli1
marchewkasól,
pieprz,
cukier,
olejWykonanie:
Kapustę siekamy. Dodajemy do niej posiekaną
cebulę, utartą na średnich oczkach
marchewkę i
jabłko. Mieszamy, doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem oraz dodajemy około 1 łyżki
oleju. Mieszamy składniki.
/wydrukuj przepis/