ßßß Cookit - przepis na Dorsz smażony

Dorsz smażony

nazwa

Wykonanie

Taki obiad to dla mnie typowy piątkowy polski obiad. Smażona ryba w panierce, ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty. Mmmm. W końcu mamy Gotować po polsku razem z zpierwszegotłoczenia.pl i Grumkami .
Składniki:
filet z dorsza
mąka
tarta bułka
jajko
olej do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie:
Dorsza kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, możemy też skropić sokiem z cytryny. W głębokim talerzu rozbijamy jajko i je roztrzepujemy. Na jednym talerzu wysypujemy mąkę pszenną a na drugim bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki dorsza obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju aż się zezłocą. Odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru oleju.
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
duża garść kiszonej kapusty
1 jabłko
pół małej cebuli
1 marchewka
sól, pieprz, cukier, olej
Wykonanie:
Kapustę siekamy. Dodajemy do niej posiekaną cebulę, utartą na średnich oczkach marchewkę i jabłko. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem oraz dodajemy około 1 łyżki oleju. Mieszamy składniki.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/11/Dorsz-smazony.html