Wykonanie
Piekłam kiedyś
karkówkę na
kapuście, dlatego kiedy zobaczyłam
rybę w podobnej pierzynce, spodziewałam się smacznego obiadu. Jest to naprawdę dobra zapiekanka.
Kapusta jest bardzo orzeźwiająca, a jej smak dodatkowo "podkręca"
śmietana.
Źródło: Naj poleca Wielkanoc (numer archiwalny)Składniki:2
marchewkijabłkokawałek
pora3/4 kg
kiszonej kapusty1/2 łyżeczki
kminkuolejcukier4
filety z dorszasól,
pieprzmąkaszklanka kwaśnej
śmietany2
jajkakawałek
żółtego seraMarchewki i
jabłko obrać, zetrzeć na tarce,
por posiekać.
Kapustę pokroić, wymieszać z
marchewką,
jabłkiem i
porem,
kminkiem, łyżką
oleju i odrobiną
cukru. Wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy.
Filety z dorsza opróśzyć
solą,
pieprzem i
mąką, obsmażyć na złoto z każdej strony, położyć na
kapuście.
Śmietanę roztrzepać z
jajkami, przyprawić do smaku
solą i
pieprzem, polać zapiekankę. Zapiekać ok. 30 minut w temperatuerze 180 stopni. 10 minut przed końcem posypac
startym serem i zapiekać aż się rozpuści.Smacznego:)