ßßß

400g filetów z dorszazielona paprykaziemniakkoperekjajkocurry, sól, pieprz cayennebułka tarta razowaolej rzepakowyRybę musimy najpierw rozmrozić rzecz jasna. Następnie kroimy ją na kawałki i blendujemy na gładką masę. Ziemniaka gotujemy, miażdżymy i dodajemy do masy rybnej. Paprykę kroimy w drobniutką kostkę, również dodajemy do ryby. Koperek siekamy i dodajemy do reszty. Wbijamy jajko, przyprawiamy łyżeczką curry, solą i odrobiną pieprzu cayenne. Ewentualnie można dodać jeszcze łyżkę lub dwie otrębów. Po wymieszaniu całości, masę można wstawić do lodówki na jakiś czas, z zimnej masy łatwiej będzie nam lepić kotlety. Po wyjęciu z lodówki formujemy kotlety dowolnej wielkości, posypujemy bułką tarta z obu stron i smażymy na oleju aż do uzyskania złocistego koloru. My podajemy kotlety z surówką z kiszonej kapusty.Aby zrobić surówkę potrzebujemy:400g kapusty kiszonejjedno jabłkomarchewkęmała cebulęcukier, pieprz, olejkapustę kroimy aby nitki nie były zbyt długie. Marchewkę, jabłko i cebulę ucieramy na tarce. Dodajemy łyżkę cukru, trochę pieprzu i polewamy olejem, Wszystko dokładnie mieszamy.