Wykonanie
To, że
Magda lubi
ryby wie już chyba każdy, ale że ja uwielbiam kotlety
rybne nie wie nikt, poza najbliższymi. Zajadam się nimi zawsze. Dzisiaj spróbowałam po raz pierwszy
ryby w orientalnej formie z
curry i to był strzał w 10, obłędne - nie ma co mówić to trzeba zrobić!
400g
filetów z dorszazielona paprykaziemniakkoperekjajkocurry,
sól,
pieprz cayennebułka tarta razowa
olej rzepakowyRybę musimy najpierw rozmrozić rzecz jasna. Następnie kroimy ją na kawałki i blendujemy na gładką masę.
Ziemniaka gotujemy, miażdżymy i dodajemy do masy
rybnej.
Paprykę kroimy w drobniutką kostkę, również dodajemy do
ryby.
Koperek siekamy i dodajemy do reszty. Wbijamy
jajko, przyprawiamy łyżeczką
curry,
solą i odrobiną
pieprzu cayenne. Ewentualnie można dodać jeszcze łyżkę lub dwie
otrębów. Po wymieszaniu całości, masę można wstawić do lodówki na jakiś czas, z zimnej masy łatwiej będzie nam lepić kotlety. Po wyjęciu z lodówki formujemy kotlety dowolnej wielkości, posypujemy
bułką tarta z obu stron i smażymy na
oleju aż do uzyskania złocistego koloru. My podajemy kotlety z surówką z
kiszonej kapusty.Aby zrobić surówkę potrzebujemy:400g
kapusty kiszonejjedno
jabłkomarchewkęmała
cebulęcukier,
pieprz,
olejkapustę kroimy aby
nitki nie były zbyt długie.
Marchewkę,
jabłko i
cebulę ucieramy na tarce. Dodajemy łyżkę
cukru, trochę
pieprzu i polewamy
olejem, Wszystko dokładnie mieszamy.