ßßß Cookit - przepis na Pierożki z łososiem i bazylią

Pierożki z łososiem i bazylią

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu dostałam od Joli 2 książki kucharskie (jeszcze raz Ci kochana dziękuję). Jedna z nich to zbiór przepisów na dania z łososiem z Alaski z puszki. Przyznam, że nie sądziłam, że można wyczarować z niego aż tyle wspaniałych dań. Jako pierwsze wypróbowałam Ravioli z łososiem i bazylią. Smak dość ciekawy, wspaniały pomysł na ciasto z bazylią (można przecież wykorzystać w innych przepisach), jest niestety jedno ale. Podczas gotowania wywaru nie pachnie w domu najładniej ;)
Składniki:
213 g łososia różowego w puszce
75 g twarogu
2 pomidory, obrane, bez ziarenek, drobno posiekane
1 łyżeczka pesto
290 g mąki
1 łyżeczka soli
3 rozbełtane jajka
3 łyżki świeżej bazylii, posiekanej
1 średnia cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, rozgniecione
200 g pomidorów w puszce
1 czerwona papryka, bez nasion, posiekana (nie dałam)
8 cebulek dymek
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Odcedzić łososia. Dodać wody do soku z puszki po łososiu tak, żeby razem było 600 ml. Rozgnieść rybę, ser, pomidory i pesto w misce. Proponuję wyłożyć do wszystko do sitka i postawić nad miską, tak aby nadmiar płynów spływał. Będzie wtedy dużo łatwiej lepić pierożki.
Wymieszać mąkę, sól, jajka i bazylię tak aby powstało zbite ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 1 minutę. Podzielić na kawałki wielkości cytryny i każdy dalej dokładnie wyrabiać. Rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać pierożki (w książce polecają o średnicy 3,5 cm, ale ja nie mam cierpliwości do takich maleństw i wycinałąm od szklanki). Na każde kółko nakaładać odrobinę farszu i sklejać. Suszyć z każdej strony przez godzinę (u mnie schły tylko około 20 minut).
Wlać wywar rybny, cebulę i czosnek do garnka. Zagotować i zmniejszyć ogień. Wkładać partiami pierożki i gotować przez około 10 minut. Wyjąć, trzymać w cieple.
Zmiksować pozostałe składniki. Podgrzać aż zawrze i potem odparowywać przez 5 minut. Podawać pierożki z sosem pomidorowym.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/03/Pierozki-z-lososiem-i-bazylia.html