Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam od Joli 2 książki kucharskie (jeszcze raz Ci kochana dziękuję). Jedna z nich to zbiór przepisów na dania z
łososiem z Alaski z puszki. Przyznam, że nie sądziłam, że można wyczarować z niego aż tyle wspaniałych dań. Jako pierwsze wypróbowałam Ravioli z
łososiem i
bazylią. Smak dość ciekawy, wspaniały pomysł na ciasto z
bazylią (można przecież wykorzystać w innych przepisach), jest niestety jedno ale. Podczas gotowania
wywaru nie pachnie w domu najładniej ;)

Składniki:213 g
łososia różowego w puszce75 g
twarogu2
pomidory, obrane, bez ziarenek, drobno posiekane1 łyżeczka pesto290 g
mąki1 łyżeczka
soli3 rozbełtane
jajka3 łyżki świeżej
bazylii, posiekanej1 średnia
cebula, posiekana2 ząbki
czosnku, rozgniecione200 g
pomidorów w puszce1
czerwona papryka, bez nasion, posiekana (nie dałam)8
cebulek dymek1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzWykonanie:Odcedzić
łososia. Dodać
wody do soku z puszki po łososiu tak, żeby razem było 600 ml. Rozgnieść
rybę,
ser,
pomidory i pesto w misce. Proponuję wyłożyć do wszystko do sitka i postawić nad miską, tak aby nadmiar płynów spływał. Będzie wtedy dużo łatwiej lepić pierożki.Wymieszać
mąkę,
sól,
jajka i
bazylię tak aby powstało zbite ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 1 minutę. Podzielić na kawałki wielkości
cytryny i każdy dalej dokładnie wyrabiać. Rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać pierożki (w książce polecają o średnicy 3,5 cm, ale ja nie mam cierpliwości do takich maleństw i wycinałąm od szklanki). Na każde kółko nakaładać odrobinę farszu i sklejać. Suszyć z każdej strony przez godzinę (u mnie schły tylko około 20 minut).Wlać
wywar rybny,
cebulę i
czosnek do garnka. Zagotować i zmniejszyć ogień. Wkładać partiami pierożki i gotować przez około 10 minut. Wyjąć, trzymać w cieple.Zmiksować pozostałe składniki. Podgrzać aż zawrze i
potem odparowywać przez 5 minut. Podawać pierożki z
sosem pomidorowym.

/wydrukuj przepis/