ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z pomidorami malinowymi i bazylią

Bruschetta z pomidorami malinowymi i bazylią

nazwa

Wykonanie

Jeżeli czasem zastanawiasz się co można na szybko zjeść wieczorem do dobrego filmu i lampki wina to trafiłeś na dobry przepis. Moja ulubiona bruschetta to świeża ciabatta, dobre i soczyste pomidory malinowe oraz pyszna oliwa z oliwek (koniecznie dobrej jakości). Czas przygotowania zwykle nie przekracza czasu na reklamy przewidzianego w tv. Do tego dobre wytrawne wino. To jest przepis na udany wieczór.
Składniki:
ciabatta
oliwa extra virgin bardzo dobrej jakości
kilka ząbków czosnku
1-2 pomidory malinowe
cebulka dymka
świeża bazylia
sól i pieprz do smaku
Ciabattę kroimy na kromki lub po prostu na pół. Nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Skrapiamy całość oliwą z oliwek.
Pomidory nacinamy na krzyż w dwóch miejscach. Parzymy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Kroimy na mniejsze części i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym wcześniej pieczywie. Posypujemy drobno pokrojoną dymką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość zapiekamy w piekarniku (najlepiej pod grillem aż ciabatta zrobi się chrupiąca). Posypujemy listkami bazylii.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/bruschetta-z-pomidorami-malinowymi-i-bazylia