Wykonanie
Kurczę, cudny jest! on ten
kurczak, ten ekologiczny, hodowany kilka miesięcy a nie tygodni. Wypasiony, wybiegany, wykarmiony jak należy odwdzięcza się smakiem, rozpływa w ustach właściwie w każdej wersji, w jakiej go podasz. Jeśli poszukujecie przepisu na
kurczaka, który godzien będzie rodzinnego obiadu, a nawet wywoła zachwyt i poszukiwania, upieczcie delikatnego
kurczaka w cydrze i jabłkach .
Dziś ładnie mi gra Nick Mulvey i "Fever To The Form" znacie? Posłuchajcie…
Jabłka zjadamy na potęgę - w szkole, w domu, do sałatek, do chrupania przy kominku. Nasze ulubione odmiany to ligol, rzadka kosztela i ukochana do wypieków szara reneta. Ale naj naj najukochańsze
jabłka są z naszej maleńkiej jabłonki w ogrodzie, której zrobiłam już mnóstwo zdjęć i czekam na wiosnę, by sprawdzić kiedy dokładnie kwitnie, a
potem wszystkie te dane wysłać do mądrych ludzi w arboretum, którym może uda się rozpoznać jaką mamy odmianę. Tymczasem po jabłkach z naszego ogrodu pozostało tylko wspomnienie, a co tydzień na bazarku kupujemy
jabłka od pana Roberta na bazarku.
Rozkochałam się w
jabłkowych smakach ostatnio. Na dodatek tak na amen. Coraz częściej używam
octu jabłkowego zamiast
winnego w kuchni. Mam karton wyśmienitego cydru w spiżarni, który jakoś zbyt szybko zawsze się kończy. Zachwycam się
jabłkowym czarnym złotem od Rajmana, znacie? Maciek zaklina
jabłka, leciutko przypala i koncentruje do stanu, w którym 3 kilo
jabłek zamienia w 200ml wyśmienitego kremu
jabłkowego albo
konfitur, czy powideł czarnych jak piekło. A w pięknej szklanej butli zamyka
ocet i
syrop jabłkowy, obłędne do marynat, dressingów i oblizywania z łyżki. Dziś żenię w jednym garnku R ajmana i Cydr Ignaców z
kurczakiem z eko hodowli .
Potem daję mu tylko trochę czasu, reszta sama się dzieje…
A może na niedzielny albo świąteczny obiad podacie pysznego
kurczaka w cydrze z
jabłkami ? Bardzo smakuje dzieciom, zachwycają się nim dorośli. Delikatny, mięciutki, wyśmienity z pieczonymi z
rozmarynem ziemniakami albo
kaszą pęczak. Świetnie pasuje do niego mieszana
sałata z cząstkami
jabłek,
suszoną śliwką i
ziołowym dressingiem na bazie
oliwy z oliwek i
octu jabłkowego. No i cydr, koniecznie cydr do obiadu, ach będzie pysznie!Niesamowicie delikatne i mięciutkie
mięso przesycone cudowną nutą
jabłek, a do tego fantastycznie aromatyczny sos. Niby "zwykły"
kurczak, ale jeśli kupicie
kurczę ekologiczne lub z zaufanej, wiejskiej hodowli, to danie godne będzie rodzinnego, odświętnego obiadu.
kurczak ekologiczny o wadze ok 2 kg
sól morskaświeżo mielony
pieprz2 łyżki
musztardy sarepskiej lub dijon50g
miodu o łagodnym smaku1 łyżka
octu jabłkowego2 łyżki
oliwy z oliweklistki z kilku gałązek świeżego
tymianku2-3
szalotki4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masłaok 400ml wytrawnego cydru2-3 łyżki
syropu jabłkowego Rajman1-2 twarde
winne jabłkaKurczaka podziel na części, oprósz
solą i świeżo mielonym
pieprzem i odstaw na 20 minut. Wymieszaj razem
musztardę,
miód,
ocet jabłkowy, 2 łyżki
oliwy z oliwek i listki oberwane z gałązek
tymianku. Przełóż
kurczaka do
miodowo-musztardowej marynaty i odstaw na ok 3 godziny.Pokrojone w piórka
szalotki przesmaż na złoto na łyżce
masła i łyżce
oliwy, a następnie przełóż do garnka, w którym będziesz piec
kurczaka. Na pozostałych 3 łyżkach
oliwy podsmażaj partiami kawałki
kurczaka aż zrumienią się z każdej strony i przełóż je do garnka z
szalotką. Wlej do garnka cydr i
syrop jabłkowy, ułóż na wierzchu cząstki obranych i odszypułkowanych
jabłek. Przykryj garnek pokrywką i wstaw na 20 minut do rozgrzanego do 200 °C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 °C i piecz kolejne 40 minut.
Potem odkryj przykrywkę i dopiekaj jeszcze ok 15 minut.Wyjmij
kurczaka i
jabłka do blaszki i wstaw do wyłączonego, ale gorącego piekarnika. W tym czasie wstaw na kuchenkę garnek z sosem i
szalotkami, gotuj sos kilkanaście minut, aż się zredukuje* i zgęstnieje.
Sos jest fantastyczny! Podawaj
kurczaka z sosem w sosjerce i pieczonymi lub tłuczonymi
ziemniakami albo z
kaszą pęczak.* można sos przetrzeć albo zmiksować, by był gładki, można też zupełnie odpuścić sobie jego redukowanie, jeśli ktoś nie ma chęci, a podaje danie z
kaszą pęczak