Wykonanie
Odkąd mam stały dostęp do fantastycznej jakości kurcząt ekologicznych, pieczony
kurczak coraz częściej gości na
stole przy okazji niedzielnego obiadu. Lubimy jego soczystość, niezwykłą delikatność
mięsa, cudownie chrupiącą skórkę i tę jedną pierś, która zostaje z obiadu, by następnego dnia zamienić się w wyśmienitą potrawkę w
rozmarynowo-
cytrynowym sosie . Zdarza się, że mam więcej czasu, by
kurczaka doglądać, podlewać, przewracać kilkukrotnie, jednak bywa, że mam ochotę na "leniwe" pieczenie i jeszcze łatwiejsze podanie drobiu. Najprostsza metodą pieczenia jest wówczas pieczony
kurczak na płasko na przykład na dziko z rydzami.
Lubicie muzykę klasyczną? orkiestry symfoniczne, sekcje smyczkowe? Jakiś czas temu miałam zajawkę na wyszukiwanie wersji symfonicznych najsłynniejszych klasyków popu czy jazzu. Ten moment, gdy sekcja smyczkowa przejmuje pierwsze skrzypce i unosi, porywa aż pod niebo, jest magiczny, skrzący i natychający jakoś tak podniośle. Dziś słucham gorącej jeszcze świeżynki - Tom Odell w coverze starego kawałka Johna Lennona " Real
Love", czaruje głosem, aranżacją no i tymi smyczkami. Utwór jest piękny, wzruszający i chwyta za
serce aż pod samym gardłem. Posłuchajcie…A jeśli będziecie
mieli ochotę na dawkę emocji, która poleci łezką, zobaczcie reklamę John Lewis (brytyjskiej
sieci domów towarowych), w której wykorzystano to wykonanie Toma Odell. Po tym klipie natentychmiast przygarnęłabym pingwina i poleciała robić tam gwiazdkowe zakupy!
Namawiam na pieczenie kurcząt moich znajomych i Was, czytelników bloga, jednak zawsze podkreślam, że trzeba szukać kurcząt ekologicznych, karmionych paszą bez GMO, wybieganych i hodowanych zdecydowanie dłużej (12-13 tygodni) niż fermowe brojlery (tylko 4-5 tygodni). To wielka frajda podać na stół piękny, rumiany
drób, który
potem łatwo podzielić na półmisku przy użyciu nożyc do drobiu. Może nie każdy porwie się na pieczonego w całości
indyka, jednak
gęś, czy
kaczka są już ciut mniej "straszne", a pieczony
kurczak winien być banałem. Wiele
razy jednak dostawałam maile jak długo nad takim
kurczakiem pieczonym w całości trzeba "stać" - ile
razy odwracać, polewać, jak upiec, by z każdej strony
kurczak był rumiany, a jednocześnie nie przesuszony. Nadszedł zatem najwyższy czas, by zdradzić Wam pewien trick, który ułatwi pieczenie i sprawne dzielenie
kurczaka każdej gospodyni.Tym
trickiem jest pieczenie
kurczaka płaskiego jak żaba albo motyl, bo uwierzcie, spotykałam się z różnymi określeniami procesu rozpłaszczania drobiu. Wiele gospodyń amerykańskich w taki właśnie sposób piecze słynnego
indyka na Thanksgiving, to idealny sposób, by dobrze dopiec także
kaczkę, czy
gęś, ale potrenujcie na
kurczaku. Nie dość, że krócej się pieczeni, to mniej go trzeba pilnować, a z brytfanny wychodzi z pięknie przyrumienioną skórką - a wystarczy wyciąć cały kręgosłup wraz z kuprem i szyją (które to części wraz z odciętymi lotkami
kurczaka świetnie wzbogacą rosół). Obejrzyjcie instrukcję krok po kroku (to
kurcze na zdjęciu było wcześniej zamarynowane w jałowcu, stąd ciemne kawałki przypraw widoczne na skórze).Rozcinanie
kurczaka do pieczenia na na płasko - jak żaba lub motylpołóż
kurczaka na desce piersiami do dołuużywając nożyczek do drobiu rozetnij to tuż przy kręgosłupie - od kupra aż po szyjęrozetnij
kurczaka z drugiej strony kręgosłupa i przetnij kostki mostka pod piersiami,
tuszka będzie rozcięta i pozbawiona kręgosłupa (możesz go wraz z szyją wykorzystać na rosół)przekręć
kurczaka na desce i ułóż piersiami do górysilnie naciśnij rękoma na środek piersi
tuszki, aż poczujesz chrupnięcie
kurczak powinien być zupełnie rozpłaszczony - teraz można go natrzeć
przyprawami i odłożyć do marynowania
Jeśli lubicie podkręcać smak drobiu ciekawymi
przyprawami, upieczcie
kurczaka "na dziko" z rydzami . Aromaty jałowca,
tymianku,
czosnku i rydzów przenikną głęboko delikatne
mięso kurczaka. Najlepiej podać do niego
kaszę - u mnie był to mój ukochany pęczak gotowany z
ziołami (
lubczyk i
tymianek). Tu znajdziecie przepis jak ugotować pęczak na sypko .
To bardzo efektowny sposób pieczenia drobiu. Tak przyrządzone
kurcze możesz podać na niedzielny obiad albo na uroczyste spotkanie przy bożonarodzeniowym lub wielkanocnym
stole. Podzielenie
kurczaka będzie banalnie proste, tylko pamiętaj, by w końcu kupić nożyce do drobiu, jeśli jeszcze ich nie masz.1 ekologiczny
kurczak o wadze ok 2-2,5kg2 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny15 ziaren jałowca2 ząbki
czosnkusól morskaświeżo mielony
pieprz10 ząbków
czosnku100g
masła masła3 spore
szalotki400g świeżych lub mrożonych rydzówpół pęczka świeżego
tymiankuoliwa z oliwek100ml białego
wytrawnego wina1 łyżka
masła do posmarowania
Kurczaka umyj, osusz i rozpłaszcz (patrz instrukcja ze zdjęciami wyżej, chociaż ja marynowałam go przed rozcięciem, a dopiero
potem wpadłam na pomysł, że tym razem
kurczak-żaba będzie się lepiej piekł). Natrzyj
kurczaka z obu stron
sokiem z cytryny i jałowcem utłuczonym w moździerzu razem z 2 ząbkami
czosnku. Oprósz
solą,
pieprzem i odstaw na całą noc do lodówki. Rano wyjmij
kurczaka z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem, by doszedł do temperatury pokojowej, dzięki
czemu skórka będzie bardziej chrupiąca. Delikatnie oderwij skórkę na piersiach i udach i włóż pod nią połowę
masła pokrojonego w plasterki oraz połowę gałązek
tymianku.Obierz 5 ząbków
czosnku, a pozostałe pozostaw w łupinach. Na drugiej połowie
masła podsmaż na szklisto 5 pokrojonych w plasterki ząbków
czosnku i pokrojone w piórka
szalotki. Dodaj rydze, dopraw je
solą i świeżo mielonym
pieprzem i chwilę przesmażaj razem. Rydze wraz z
czosnkiem i
cebulą wyłóż na dno brytfanki, w której będziesz piec
kurczaka. Na wierzchu ułóż kilka gałązek
tymianku i pozostałe, nieobrane ząbki
czosnku.
Skrop kurczaka oliwą z oliwek i ułóż na przygotowanych rydzach. Wlej na dno brytfanki ok 100ml
wody i 100 m białego,
wytrawnego wina.Przykryj brytfannę lub blaszkę pokrywą i piecz ok 2 godzin w temperaturze 160°C. Po tym czasie zdejmij przykrywę, ponownie
skrop kurczaka oliwą z oliwek lub posmaruj łyżką
masła. Zwiększ temperaturę do 200°C i dopiekaj już bez przykrycia, aż skórka się ładnie zarumieni - ok 20-30 minut. Co jakiś czas podlewaj
kurczaka powstałym sosem. Po upieczeniu
kurczaka, wyłóż na półmisku
kaszę, na niej rydze z pieczenia i podlej sosem, który powstał na dnie brytfanki. Na wierzchu ułóż upieczone
kurczę, udekoruj gałązkami
tymianku i podaj w całości na stół.