Wykonanie
Pyszny, bardzo łatwy przepis na soczystego
kurczaka :)Co potrzeba ?1 cały
kurczak ( u mnie byl to
kurczak o wadze 1.400 )pół
cytrynygarść świeżego
tymianku2 łyżki niesolonego
masłaoliwa z oliweksól morska, świeżo zmielony
pieprz3
marchewki1
cebula1 cały
czosnekDo dzieła :
Mięso należy wyjąć z lodówki na 30 min, Jeżeli
kurczak był mrożony należy dobrze go rozmrozić.Nastawić piekarnik na największą temperaturę ok. 240 ºC .
Marchewki obrać, przekroić na pół, a
potem jeszcze wzdłuż.
Cebulę pokroić w ćwiartki.
czosnek przekroić na pół ( nie obierać z łupiny )Warzywa umieścić na dnie formy do pieczenia. Na nie położyć
kurczaka, piersiami do góry. Połówkę
cytryny umieścić w jego środku. Nasmarować go
masłem, a następnie
oliwą z oliwek. Warzywa również skropić
oliwą.
Kurczaka i warzywa dobrze przyprawić
solą i
pieprzem.Umieścić
kurczaka w piekarniku i od razu zmniejszyć temperaturę do 200 ºC .Należy pamiętać, że czas pieczenia
kurczaka zależy od jego wagi. 20 min pieczenia na 450 g
kurczaka plus 10 - 20 min dodatkowo.Po około 10 - 15 min
kurczaka należy polać jego własnymi
sokami, które wytworzyły się podczas pieczenia. W tym celu należy przechylić ostrożnie brytfankę i łyżką nabrać
soki, kilka
razy polać
kurczaka. Następnie obsypać go listkami świeżego
tymianku.Dzięki polewaniu drobiu w trakcie pieczenia,
mięso będzie bardziej soczyste.Ok. 2 - 3
razy polewam
kurczaka w trakcie jego pieczenia.15 min. przed końcem pieczenia podwyższyć temp. do 220 ºC, aby skórka
kurczaka zrobiła się brązowa i chrupiącaJak sprawdzić czy
kurczak jest dopieczony ?
Kurczaka można nakłuć w jego
mięsną część, np. w udko i podstawić łyżkę pod nie. Jeżeli
soki wypływające z
kurczaka są jasne, czyste, to znaczy, że
kurczak jest gotowy, jeśli nie, należy piec go jeszcze przez 10 min. i sprawdzić jeszcze raz.Każdy
drób powinien trochę odpocząć przed podaniem. W tym celu upieczonego
kurczaka należy zawinąć w folię aluminiową i pozostawić w niej na ok. 20 - 30 min.Podawać na półmisku z upieczonymi warzywami.Polecam do tej potrawy również Pieczone ziemniaczkiSmacznego !