ßßß Cookit - przepis na Niedzielne ptaszysko i moje pierwszw wspólne wirtualne gotowanie

Niedzielne ptaszysko i moje pierwszw wspólne wirtualne gotowanie

nazwa

Wykonanie

jaki był efekt? oceńcie sami...
potrzebne składniki:
2 kg kurczaka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 kg ziemniaków, obranych
1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana
cała główka czosnku, podzielona na ząbki (ja dodałam 2 główki jedna do brzuszka kurczaka, drugą dodałam do ziemniaczków),
garść świeżego tymianku
oliwa (ja użyłam sklarowanego masła)
garść świeżego rozmarynu,
2 cebule( to już moja inwencja).
Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie. Zagotować garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki, włożyć do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku, gotować przez 10 minut.
Odcedźcie i odparujcie, wyjmijcie cytrynę i czosnek. Gorącą cytrynę nakłujcie delikatnie ok. 10 razy. Kurczaka, nafaszerujcie ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieśćcie na blasze i pieczcie przez 45 minut w 190st.C.
W wytopionym tłuszczu, który został na blasze (ja piekłam w dużym naczyniu żadoodpornym), obtoczcie ziemniaki z listkami rozmarynu (dodałam jeszcze czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki i położyłam na kurczaku i ziemniakach kilka opiłków klarowanego masła) i pieczcie kolejne 45 minut, albo do chwili kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki zarumienią się. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.
Kurczak wyszedł soczysty a skórka chrupiąca Olu dziękuję za przepis.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/10/niedzielne-ptaszysto-i-moje-pierwszw.html