ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony według Magdy Gessler

Pstrąg pieczony według Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

To, że ryby są bardzo zdrowe każdy z nas o tym wie. W smaku też niczego im nie brakuje. No więc dlaczego tak rzadko je jemy? No tak, te ości... chyba one odpowiadają za naszą niechęć do ryb. Jednak pstrąg tęczowy, pieczony w całości jest tak dla nas łaskawy, że z ośćmi poradzimy sobie raz dwa, wyciągając je jednym ruchem wraz z kręgosłupem. Przepis Pani Magdy Gessler prezentowany poniżej jest jak dotąd najlepszym i najsmaczniejszym przepisem na pstrąga jaki miałam okazję spróbować. Polecam Wam go z czystym sumieniem. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- świeże pstrągi (wypatroszone i oczyszczone)
- 2 cytryny
- 2 garście świeżego tymianku
- 8 ząbków czosnku
- świeżo zmielona sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cytryny pokroić w plasterki. Włożyć je do środka ryb wraz z gałązkami tymianku oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku (zostawiamy go w łupinkach). Ryby nasmarować oliwą, posypać solą i pieprzem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z ryb nadzienie. Tymianek wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem posiekać i wyłożyć na ryby. Podawać z plasterkami pieczonych ziemniaków. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2014/11/pstrag-pieczony-wedug-magdy-gessler.html