ßßß Cookit - przepis na Pieczony pstrąg z cytryną i natką pietruszki

Pieczony pstrąg z cytryną i natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

Dodatek cytryny i natki pietruszki doskonale komponuje się z delikatnym mięsem pstrąga. Takie połączenie pozwala na wykonanie lekkiego, niesamowicie smacznego dania, które doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe.
Składniki:
2 świeże wypatroszone pstrągi
Sól morska
Pieprz świeżo mielony
12 plasterków cytryny
6 łyżeczek posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
Folia aluminiowa
Przygotowanie:
Wypatroszone pstrągi umyj i osusz. Ryby przypraw solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Dodatkowo natrzyj je z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natkę pietruszki posiekaj i nafaszeruj nią rybę.
Na brytfankę wyłożoną folia aluminiową rozlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie każdego pstrąga ułóż na 2 plasterkach cytryny, po 2 plasterki włóż do środka, a pozostałe 2 plasterki ułóż na rybie.
Wszystko polej pozostałą częścią oliwy z oliwek.
Całość zawiń szczelnie w folii. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 º C z termoobiegiem przez 20- 30 minut w zależności od wielkości ryb.
Danie najlepiej smakuje podane zaraz po przygotowaniu.
Źródło:http://panipanidomu.pl/pieczony-pstrag-z-cytryna-i-natka-pietruszki