Wykonanie
Środa, hurraaa! no to można upiec szybkie ciasto. Takie na raz dwa trzy, bez kremów, polew, kilku warstw. Takie, do którego składniki można kupić po pracy, a
potem tylko kilka minut w kuchni i gotowe. Bo środa to sobie na ciasto zasługuje i to bardzo. To najwspanialszy dzień tygodnia.
Potem już tylko czwartek jak mgnienie i weekendowy piątek. Upieczecie ze mną dziś tę cudną razową tartę z
owocami ? Oczywiście możemy ją też nazwać z włoska "crostata" albo ą frąse "galette", zasługuje na każdą z tych nazw, bo jest niesamowicie prosta i pyszna.
Fajne te gorące dni sierpnia na koniec lata, prawda? Od wczoraj słucham Stacey Kent i jej "It's Too Darn Hot", no muszę, muszę czegoś energetycznego i pozytywnego zaczerpnąć. Muszę bo się uduszę, albo rzucę w cholerę pisanie bloga. No to pokołyszcie się ze mną, co?W środę ciasto ma być szybkie i pyszne. Na targ
jadę dopiero w piątek, a w domu było tylko kilka
śliwek i parę
jabłek. Zakręciłam tę szybką, pyszną tartę i zaczarowałam ją solonym karmelem. W
sumie z myślą, żeby Was namówić na środowe pieczenie. Co powiecie?
"Otwarte" ciasto kruche pieczone na blasze bez formy, z ręcznie zagiętymi brzegami z francuska nazywa się " galette ", a po włosku " crostata ", jednak u mnie niech pozostanie tartą, bo tarty kocham ponad życie, słodkie, wytrawne, słone,
serowe i warzywne.
Ta
tarta z
owocami jest całkiem nieduża, taka na jedno popołudnie.
Owoce dają soczystość i kwaskowość, ciasto jest cudnie chrupiące, a ten solony karmel, no cóż, ścieka po palcach i brodzie. Pycha! W
sumie mogłabym ją sama zjeść, gdyby nikogo w domu nie było. Nie myślcie sobie, ze to jest byle jakie ciasto, upieczcie we środowe popołudnie i zjedzcie zanim wystygnie, a
potem koniecznie napiszcie mi komentarz jak smakowało...
Tarta z
owocami i solonym karmelemPrzepis na ciasto jest zbliżony do bardzo kruchego ciasta mojej mamy, ale krupczatkę zastąpiłam
mąką razową, a
żółtka wodą. Pięknie chrupie i trzyma zwartą formę.200g
razowej mąki pszennej lub orkiszowej125g zimnego
masła40g
cukru pudruszczypta
quatre epices *50g lodowatej
wody200g
śliwek2
jabłka1
białkołyżka
cukru trzcinowego demerara4 łyżeczki solonego kremu karmelowego**garść
płatków migdałowychMąkę,
masło,
cukier i
quatre epices przesiekaj razem,
potem dodaj
wodę. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Ciasto zawiń i włóż do lodówki na minimum 30 minut,
potem rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obetnij radełkiem nierówne brzegi, by powstało zgrabne koło. Wstaw blachę z rozwałkowanym
ciastem na kolejne 15-20 minut do lodówki.
Śliwki pokrój na ćwiartki, a
jabłka pozbaw gniazd nasiennych i razem ze skórką pokrój w plasterki.Wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj lekko rozkłóconym
białkiem. Pozostawiając ok 5 cm margines, ułóż na środku
śliwki, poprzetykaj je plasterkami
jabłek, a następnie zagnij brzegi ciasta na
owoce, pozostawiając otwarte wnętrze tarty. Brzegi ciasta posmaruj resztą
białka i posyp grubo
cukrem trzcinowym demerara. Wstaw blachę do pieca rozgrzanego do 180° i piecz ok 40-45 minut. Po tym czasie wysuń blachę i nałóż w kilku miejscach solony karmel, na wierzchu wysyp
płatki migdałowe. Piecz jeszcze 10 minut. Wystaw tartę do przestudzenia razem z blachą. Krój, gdy ciasto będzie już tylko lekko ciepłe. Jeśli podasz tę tartę z kulką
lodów śmietankowych, mruczeniu nie będzie końca :)* quatre épices - francuska mieszanka czterech przypraw, w skład której wchodzi
cynamon,
goździki,
pieprz i
gałka muszkatołowa .** solony krem karmelowy200g
śmietany kremówki zagotuj z 100g
masła i sporą szczyptą
soli200g
cukru wsyp do szerokiego rondla, wlej 3 łyżki
wody i podgrzewaj do chwili, gdy całość zamieni sie w złocisty karmel. Zestaw z ognia i powoli wlewaj zagotowaną wcześniej
śmietanę z
masłem UWAGA - płyny bardzo się spienią i podniosą. Wstaw rondel na niewielki płomień i jeszcze chwilę mieszając podgrzewaj. Przelej i słoika i spróbuj, bardzo mocno spróbuj nie wyjeść od razu całości :)Jakie
wino podać?Ekspert winiarski Kondrat
Wina Wybrane, p. Jan Czyż poleca
wino do galette / tarty z
owocami i solonym karmelem:Deser nie jest bardzo słodki, możemy go połączyć z delikatnie słodkim rieslingiem z Rheingau, który swoją mineralnością dodatkowo wzbogaci smak deseru.Faust Riesling Kabinett Feinfruchtig Rheingau (46zł)