Wykonanie
Wariacja na temat szarlotki w wydaniu angielskim. Pod pierzynką kruchego ciasta skrywa się aromatyczne,
jabłkowe nadzienie, dopełnione smakiem
cynamonu,
goździków,
imbiru i
gałki muszkatołowej.
Jabłka, po upieczeniu, przeistaczają się w rozpływający się w ustach mus. Po tradycyjnej, domowej szarlotce mamy, jest to mój numer 2. w rankingu pomysłów na jabłecznik:) Przepis pochodzi z książki Carole Clements The complete book of baking .SKŁADNIKI:Ciasto:275 g
mąki1 łyżeczka
soli75 g zimnego
masła50 g zimnej
margaryny50-120 ml zimnej
wodyNadzienie:90 dkg
jabłek2 łyżki
mąki115 g
cukru pudru1,5 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
soli50 g
masłaWYKONANIE:do miski przesiać
mąkę oraz
sól. Dodać zimne
masło oraz zimną
margarynę. Palcami zagnieść wszystkie składniki, aż będą przypominały w dotyku kruszonkę. Następnie, za pomocą widelca, wmieszać zimną
wodę, ale tylko tyle, by związać ze sobą składniki ciasta. Z ciasta uformować dwie kule, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie, na oprószonym
mąką blacie, rozwałkować pierwszą kulę ciasta na grubość około 3 mm. Placek przenieść na natłuszczoną i wysypaną
mąką formę do tarty (średnica 23 cm). Przygotować nadzienie.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Pokrojone
owoce wymieszać w misce z resztą składników:
mąką,
cukrem,
sokiem z cytryny,
przyprawami i
solą. Nadzienie przełożyć na spód ciasta. Na jabłkach rozrzucić pokrojone w małe kawałki
masło. Rozwałkować drugą część ciasta i przenieść ją na
jabłka. Z pozostałej części ciasta (jeśli takowa zostanie:)) można wykroić dowolne dekoracje - i tu niech przemówi wyobraźnia:) Tak przygotowane ciasto nakłuć lekko widelcem. Ciasto piec 10 minut w temperaturze 220 °C, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180 °C i piec jeszcze 40-45 minut. Jeśli ciasto będzie od góry zbyt szybko brązowiało, w trakcie pieczenia można przykryć je folią.
Smacznego! :)