Wykonanie
Kruchutkie, aromatyczne ciasto pełne
orzechów to doskonały poprawiacz humoru w ponure, jeszcze przecież zimowe, dni. Kiedy przyjdzie ta wiosna?
Składniki (blaszka 30x30cm):Ciasto:-200g
orzechów włoskich-200g
mąki krupczatki-2
żółtka-200g zimnego
masła-1/4 łyżeczki
soli-1/2 łyżeczki
cynamonu-100g
cukru pudruNa masę
jabłkową:-1,3kg
jabłek (najlepiej kwaskowatych)-60g
orzechów włoskich-1/2 łyżeczki mielonych
goździków-1 łyżeczka
cynamonu-1/2 łyżeczki mielonego
imbiru-1/4 łyżeczki
kardamonu-1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej-2 łyżki
soku z cytrynyPonadto:-
cukier puder do oprószeniaPrzygotowujemy ciasto.
Orzechy lekko prażymy na suchej patelni a następnie mielimy. Dodajemy
mąkę,
cukier puder,
cynamon,
żółtka oraz posiekane
masło i krótko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa od drugiej), zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.W tym czasie przygotowujemy farsz.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, skrapiamy
sokiem z cytryny i dusimy pod przykryciem aż lekko zmiękną.
Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy z grubsza. Do
jabłek dodajemy
przyprawy oraz posiekane
orzechy i dokładnie mieszamy.Formę smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy równomiernie
ciastem (większą częścią), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie wcześniej przygotowany farsz. Całość przykrywamy pozostałym
ciastem, odrywając kawałek po kawałku. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Wystudzone ciasto posypujemy obficie
cukrem pudrem.
Smacznego!