ßßß Cookit - przepis na TARTA ZE ŚLIWKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

TARTA ZE ŚLIWKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

nazwa

Wykonanie

Czasami naprawdę małymi środkami można stworzy ć coś dobrego. W tym przypadku wystarczą tylko śliwki, k ruche ciasto, cynamon i płatki migdałowe. Po upieczeniu owoce puszczają sok, dzięki czemu tartę wypełnia mnóstwo słodkiego, różowego syropu.
P.S. Jeszcze ciepły kawałek najlepiej smakuje zjedzony w ogrodzie, w zaskakująco ciepłych promieniach jesiennego słońca.
Składniki:
1,5 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
125 g masła
jajo
szczypta soli
1/2 kg śliwek, pokrojonych na połówki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
garś ć płatków migdałowych
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder, masło, jajo i szczyptę soli posiekać, wyrobić spójne ciasto. Masę owinąć folią i wstawić do lodówki na 0,5 h. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po upływie 0,5 h wyciągnąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Po tym czasie wyciągną ć spód z piekarnika, ułoży ć na nim połówki śliwek (można powciska ć je doś ć ciasno). Całoś ć posypa ć cukrem trzcinowym, cynamonem i płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 min w 180 stopniach do czasu, aż płatki się przyrumienią. Tarta najlepiej smakuje ciepła.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2015/10/tarta-ze-sliwkami-i-patkami-migdaowymi.html