Wykonanie
Czasami naprawdę małymi środkami można stworzy ć coś dobrego. W tym przypadku wystarczą tylko
śliwki, k ruche ciasto,
cynamon i
płatki migdałowe. Po upieczeniu
owoce puszczają sok, dzięki
czemu tartę wypełnia mnóstwo słodkiego, różowego
syropu.P.S. Jeszcze ciepły kawałek najlepiej smakuje zjedzony w ogrodzie, w zaskakująco ciepłych promieniach jesiennego słońca.Składniki:1,5 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukru pudru125 g
masłajajoszczypta
soli1/2 kg
śliwek, pokrojonych na połówki2 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżeczki
cynamonugarś ć
płatków migdałowychWykonanie:
Mąkę,
cukier puder,
masło,
jajo i szczyptę
soli posiekać, wyrobić spójne ciasto. Masę owinąć folią i wstawić do lodówki na 0,5 h. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po upływie 0,5 h wyciągnąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę na tartę. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.Po tym czasie wyciągną ć spód z piekarnika, ułoży ć na nim połówki
śliwek (można powciska ć je doś ć ciasno). Całoś ć posypa ć
cukrem trzcinowym,
cynamonem i
płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 min w 180 stopniach do czasu, aż
płatki się przyrumienią.
Tarta najlepiej smakuje ciepła.Smacznego!