ßßß Cookit - przepis na Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Śliwki w roli głównej:-)
Tak, dziś zapraszam na tartę ze śliwkami. Muszę się przyznać, że tak naprawdę do tej pory robiłam ją z truskawkami. I z tymi owocami jest chyba najlepsze. Jednak mieliśmy ochotę na jakieś coś ze śliwkami, więc spróbowałam owej tarty w wersji ze śliwkami:-). Dodałam dodatkowo cynamon.
Uwielbiam cynamon, jego zapach jest cudowny:-)
Tarta chyba lepiej smakuje jak troszkę odpocznie, inaczej to jest ją trochę trudno kroić, a tak trochę przesiąka wilgocią z owoców:-) A że śliwki są w swej konsystencji inne niż truskawki, więc ciasto jest twardsze. Truskawki dają jednak, chyba trochę więcej wilgoci:-)
Tak czy inaczej polecam spróbować tartę w wersji ze śliwkami:-)
Zapraszam na Tartę ze Śliwkami
Składniki (moja blaszka ma ~28 cm średnicy):
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (niepełna)
- 1 jajko,
- 200 g masła / margaryny,
- szczypta soli
- cynamon
~ 0,5 kg śliwek
~ łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Mąkę, cukier i sól mieszam ze sobą.
2. Masło kroję na kawałki i razem z jajkiem dodaję do mieszaniny mąki.
3 .Staram się szybko, wszytko razem wymieszać, ugniatając rękoma, aż wszystko się połączy. Masa będzie zwarta, choć ciut klejąca:-)
4. Kulę wyrobionego ciasta wkładam do zamrażalnika na ok. 30 min.
5. W między czasie zabieram się za śliwki, które myję, dryluję i kroję na mniejsze części.
6. Na formie do tarty kładę papier do pieczenia.
7. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika i dzielę na 2wa kawałki, większy i mniejszy.
8. Mniejszy odkładam na moment do lodówki, a większy rozwałkowuję na placek (pamiętając o podsypaniu stolnicy mąką), tak żeby wypełnił mi formę do tarty, boki też "wyklejam" ciastem.
9. Wykładam na ciasto śliwki miąższem do góry (tzn. tak aby skórka stykała się z powierzchnia ciasta).
10. Teraz zamieniam, mniejszy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki, a formę tarty z ciastem wkładam na moment do lodówki.
11 . Wyjęty z lodówki, mniejszy kawałek ciasta rozwałkowuję i kroję na paski.
12. Jak już mam wycięte wszystkie paski, wyjmuję z lodówki formę tarty z ciastem, oprószam ją cynamonem przez sitko i szczyptą zwykłego cukru, po czym kładę paski pociętego ciasta:-)
Piekę w piekarniku przez ok. 40-50 min w temperaturze ok. 200 stopni (jak zwykle wszystko zależy od piekarnika).
Po upieczeniu, czekam aż wystygnie i dopiero oprószmy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/09/tarta-ze-sliwkami.html