Wykonanie
W niedzielę lubię, żeby było coś słodkiego. Coś domowego, co najpierw wypełnia dom zapachem a
potem cieszy oko i podniebienie. I żeby nie było czasochłonne, w końcu to niedziela.Idealna będzie
tarta, delikatna, krucha, po brzegi wypełniona
jabłkami. Najlepsza jeszcze odrobinę ciepła.
Składniki:1 szkl
mąki pszennej1 łyżka
cukru pudrupół kostki zimnego
masłaszczypta
soli1
żółtko1 łyżka zimnej
wody6
jabłek1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
cynamonu2 zmielone
goździkiszczypta mielonego
ziela angielskiego2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
bułki tartej (jeśli
jabłka będą zbyt wilgotne)
płatki migdałówbiałkoszczypta grubego
cukruPrzygotowanie:
Masło rozetrzeć z
mąką, dodać
żółtko,
cukier,
sól i
wodę. Wyrobić szybko ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć je na pół godziny w chłodne miejsce.
Jabłka obrać, pokroić na grube kawałki i włożyć na patelnię. Dodać
masło,
cukier i
przyprawy, wymieszać i dusić przez 10 minut na małym ogniu. Następnie powstałe nadzienie lekko przestudzić.Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 25-26cm, na środku wyłożyć
jabłka i zawinąć brzegi do środka. Jeśli
jabłka są dosyć rzadkie należy posypać ciasto
bułką tartą, w miejscu, na którym będzie leżało nadzienie. Posmarować roztrzepanym
białkiem, posypać
cukrem i
płatkami migdałów.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut, do zarumienienia się ciasta.Podawać lekko przestudzone.
Smacznego :)