ßßß Cookit - przepis na Rustykalna tarta z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami

nazwa

Wykonanie

W niedzielę lubię, żeby było coś słodkiego. Coś domowego, co najpierw wypełnia dom zapachem a potem cieszy oko i podniebienie. I żeby nie było czasochłonne, w końcu to niedziela.
Idealna będzie tarta, delikatna, krucha, po brzegi wypełniona jabłkami. Najlepsza jeszcze odrobinę ciepła.
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
pół kostki zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
6 jabłek
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
2 zmielone goździki
szczypta mielonego ziela angielskiego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka bułki tartej (jeśli jabłka będą zbyt wilgotne)
płatki migdałów
białko
szczypta grubego cukru
Przygotowanie:
Masło rozetrzeć z mąką, dodać żółtko, cukier, sól i wodę. Wyrobić szybko ciasto, przykryć ściereczką i odłożyć je na pół godziny w chłodne miejsce.
Jabłka obrać, pokroić na grube kawałki i włożyć na patelnię. Dodać masło, cukier i przyprawy, wymieszać i dusić przez 10 minut na małym ogniu. Następnie powstałe nadzienie lekko przestudzić.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 25-26cm, na środku wyłożyć jabłka i zawinąć brzegi do środka. Jeśli jabłka są dosyć rzadkie należy posypać ciasto bułką tartą, w miejscu, na którym będzie leżało nadzienie. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut, do zarumienienia się ciasta.
Podawać lekko przestudzone.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/02/rustykalna-tarta-z-jabkami.html