Wykonanie
Składniki(na 8 naleśników- 4 porcje)- 1
jajko (ok. 60 g),- szklanka
mleka (ok. 200 ml),- ¼ szklanki
wody (ok. 50 ml),- szklanka
mąki pszennej razowej (ok. 130 g),- 1 łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10 g),- szczypta
soli,- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10 g),- 1
jabłko (ok. 200g),- 2 łyżki
płatków migdałowych (ok. 20g),-
cynamon.Sposób przygotowania:1. Miksujemy
jajko z
mlekiem,
wodą i szczyptą
soli.2. Dodajemy do masy
olej rzepakowy,
mąkę,
cukier puder,
cynamon i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.3.
Jabłko obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.4. Starte
jabłko dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.5. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.6. Naleśniki posypujemy uprażonymi
płatkami migdałowymi.
Naleśniki są bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- witaminę C (pochodzącą z
jabłek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 170 gEnergia: 232 , 1 kcal
Białko: 8,7 gTłuszcze: 8 , 5 gWęglowodany: 35 , 2 gBłonnik pokarmowy : 5 , 2 gSmaczneg o i zdr o we go