ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 8 naleśników- 4 porcje)
- 1 jajko (ok. 60 g),
- szklanka mleka (ok. 200 ml),
- ¼ szklanki wody (ok. 50 ml),
- szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g),
- 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- 1 jabłko (ok. 200g),
- 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g),
- cynamon.
Sposób przygotowania:
1. Miksujemy jajko z mlekiem, wodą i szczyptą soli.
2. Dodajemy do masy olej rzepakowy, mąkę, cukier puder, cynamon i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach.
3. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach.
4. Starte jabłko dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
5. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
6. Naleśniki posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Naleśniki są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z jabłek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 170 g
Energia: 232 , 1 kcal
Białko: 8,7 g
Tłuszcze: 8 , 5 g
Węglowodany: 35 , 2 g
Błonnik pokarmowy : 5 , 2 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/08/nalesniki-z-jabkami.html