Wykonanie
Jakież to było pyszne! A smakowało tym bardziej, że w 100% dzisiaj obiad przygotował mąż :) Szkoda, że
jagnięcina nie jest popularna jak
wieprzowina i nie ma do niej tak powszechnego dostępu w sklepach. Jest o niebo lepsza..... Jeśli macie możliwość kupić ja u siebie - bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na marynatę:5-6 łyżek
oleju rzepakowegosól do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
miodu1 łyżka
musztardy stołowej1 łyżeczka
rozmarynu suszonego1 łyżeczka
tymiankuok. 150ml
czerwonego wina półsłodkiego lub wytrawnegoponadto:4 małe kotlety jagnięce2 spore szczypty
rozmarynuodrobina
oleju do smażeniafrytki i
sałatka do podaniaSkładniki na
sałatkę:ok 300g mieszanki
sałat lub
sałaty lodowej porwanej na kawałki1 mała
cebula czerwona2
pomidory1/2 zielonego
ogórka1/2
papryki czerwonejzielone oliwki (u mnie Sacla - klik)2 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz.Składniki na marynatę bardzo dokładnie wymieszać. Kotlety jagnięce umyć i osuszyć. Włożyć do miseczki z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Odstawić na ok 1 godz.Kotlety usmażyć na średnim ogniu na patelni grillowej na odrobinie
oleju po kilka minut z każdej strony, aż pięknie się zarumienią.Podawać z frytkami i
sałatką.W miseczkach ułożyć
sałatę,
cebulę pokrojoną w krążki,
ogórka w półplastry,
pomidora w ósemki,
paprykę w paski,
oliwki.
Oliwę wymieszać z
tymiankiem i
oregano, dodac przeciśnięty
czosnek,
sok z cytryny i doprawić
sola i
pieprzem. Sosem polać
sałatkę.Smacznego :)
Oliwki Sacla znajdziecie w sklepie Smakipoludnia24.plZapraszam :)