Wykonanie
Po chwilowej przerwie znów do Was wracam z przepisem na pyszny
stek wołowy. Jego przygotowanie wymaga uwagi, ale trzymając się pewnych zasad, z powodzeniem możecie przygotować go samodzielnie w domu. Należy pamiętać, że
stek możemy przygotować z
antrykotu,
rostbefu lub
polędwicy wołowej. Idealne
mięso w przypadku dwóch pierwszych rodzajów
mięsa powinno być tzw. "marmurkowe" czyli z lekkim przerostem włókien.
Mięso powinno
mieć ładny kolor - być czerwone, niezbyt ciemne. Istnieje wiele szkół przygotowywania
steków, jedni
solą go przed pieczeniem/grillowaniem, inni dopiero po upieczeniu, ale jedno jest pewne -
stek nie powinien być nakłuwany, przed ani w trakcie smażenie, a rozkrojony - dopiero po chwili odpoczynku, aby
soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a
mięso pozostało soczyste. Kwestią gustu jest także stopień wysmażenia. Ja preferuję
steka średnio krwistego :) Do
steka podałam lekką
sałatkę i czerwone, argentyńskie
wino półwytrawne Celebro, które idealnie podkreśliło smak dania. Zapraszam Was także do odwiedzenia profilu Celebro na Facebook (klik).
Składniki:1
stek wołowy o grubości ok. 2 cm (u mnie
antrykot)świeżo zmielony
czarny pieprzświeżo zmielona
sól1 łyżeczka
masła1 łyżka
oliwy z oliwek lub
olejuSałatka:1/2 opakowania mixu
sałat z
roszponką2
pomidory bananowe8 żółtych
pomidorów koktajlowych2
pomidory czerwone1/4 strąka
czerwonej papryki1/4
ogórka wężowego2 łyżki czarnych
oliwekDressing:3 łyżki
oleju rzepakowego1/2 łyżki
wodysól (do smaku)
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczki
miodu1 łyżeczka
octu balsamicznegoStek:
Stek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć
oliwą i obficie oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem.
Stek położyć na na dobrze rozgrzanym grillu (u mnie elektryczny) lub patelni grillowej. Smażyć po 2 minuty z każdej strony (
stek krwisty), 3 minuty (
stek średnio wysmażony) lub 4 minuty (
stek wysmażony). Gotowego
steka przełożyć na talerz posolić i położyć
masło. Pozostawić na 2-3 minuty.
Sałatka: Składniki dressingu połączyć.
Sałatę ułożyć na talerz, dodać pokrojone
pomidory,
ogórka w plasterkach,
paprykę pokrojoną na paski i
oliwki.
Sałatkę polać dressingiem. Smacznego!